მთავარი | რეგისტრაცია | შესვლა
სამზარეულო
საიტის მენიუ
ძებნა
შესვლის ფორმა
სექციის კატეგორიები
ქართული სამზარეულო [39]
ხორციანი კერძები [200]
თევზის კერძები [35]
რძის ნაწარმი [39]
ბოსტნეული/ფხალეული [138]
ფქვილეული/ბურღულეული [130]
საწებლები/სოუსები [50]
მწნილები/მარინადები [46]
მურაბები/ჯემები [97]
უცხოური სამზარეულო [45]
ცხოველის ხორცის კერძები [60]
ფრინველის ხორცის კერძები [63]
თევზის კერძები [58]
ბოსტნეული/ფხალეული [69]
სალათები [97]
ფქვილეული/ბურღულეული [71]
პიცები/ბუტერბროდები [96]
სამარხვო კერძები [144]
ტკბილეული [201]
ნამცხვრები [72]
ტორტები [84]
სასმელები [12]
კოქტეილი [4]
ლიქიორი [26]
ყავა [41]
ჩაი [39]
სხვადასხვა [306]
ჩანაწერების არქივი
კალენდარი
«  აგვისტო 2011  »
ორსამოთხხუთპარშაბკვ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
ჩვენი გამოკითხვა
შეაფასეთ საიტი
სულ პასუხი: 1343
სტატისტიკა

სულ ონლაინში: 1
სტუმარი: 1
მომხმარებელი: 0
......
...........
მთავარი » 2011 » აგვისტო » 25


შინდის საწებელი

 

მასალა:

შინდი 1,5კგ.

წყალი 1 / ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: საწებლები/სოუსები | ნანახია: 4012 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (1)



ახალი ტყემლის საწებელი

 

მასალა:

2 კგ. უმწიფარი ტყემალი

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: საწებლები/სოუსები | ნანახია: 2660 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ისრიმმაყვალის საწებელი

 

მასალა:

მაყვალი 500გრ.

დაუმწიფებელი ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: საწებლები/სოუსები | ნანახია: 2033 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)



სვანური მარილი

 

მასალა:

1 ჭიქა უცხო სუნელი

1 ჭიქა ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: საწებლები/სოუსები | ნანახია: 4021 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


კოწახურის შარბათი

 

მასალა:

კოწახური 2–3კგ.

შაქარი გემოვნებით.

მომზადება:

კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: საწებლები/სოუსები | ნანახია: 2003 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ჭარხლის საწებელი

 

მასალა:

500გრ. ჭარხალი   

100გრ. ღვინის ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: საწებლები/სოუსები | ნანახია: 1852 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ბროწეულის საწებელი ნიგვზით

 

მასალა:

10ც. ბროწეული

1/2 ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: საწებლები/სოუსები | ნანახია: 2062 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


აჯიკა

 

მასალა:

20ც. მოზრდილი წითელი ცხარე წიწაკა

4 ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: საწებლები/სოუსები | ნანახია: 4014 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ქართული მწვადის საწებელი

 

მასალა:

ავიღოთ მიახლოებით 3 ლიტრი ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: საწებლები/სოუსები | ნანახია: 3334 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


კომშის (სოუსი)

 

კომში 2 კილო ვხარშოთ კურკიანად, მერე გავხეხოთ წმინდა დუშფალანგზე. დავუმატოთ 1 სუფრის კოვზი ყვითელი ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: საწებლები/სოუსები | ნანახია: 1931 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ალუბლის საწებელი

 

მასალა:

3–4 კგ. ალუბალი

3 დიდი თავი ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: საწებლები/სოუსები | ნანახია: 2988 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


აფხაზური (აჯიკა)

 

მასალა:

1კგ წითელი მწარე წიწაკა ( ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: საწებლები/სოუსები | ნანახია: 3718 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


პამიდორის საწებელი (ქაბაბისათვის)

 

მასალა:

პამიდორის წვენი - 800 მლ ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: საწებლები/სოუსები | ნანახია: 2504 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)



მდოგვი

მასალა:

ადუღებული წყალი დაახლოებით 150 გრ.

მდოგვის ფხვნილი 100გრ.

ძმარი 3–4 ს/კ.

ზეთი 2 ს/კ.

natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)



ბროწეულის საწებელი (მაშარაბი)

 

გამოვწუროთ ბროწეული, წვენი ვადუღოთ 1 საათს. გავაცივოთ, შევკაზმოთ მარილით, წიწაკით ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: საწებლები/სოუსები | ნანახია: 9516 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


აფხაზური (ასიძბალ _ ალუჩის საწებელი)

 

1 კგ. ალუჩას დაასხით იმდენი წყალი, რომ ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: საწებლები/სოუსები | ნანახია: 2897 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


აფხაზური (ახარწვი საძბალ _ მჟავე რძის საწებელი)

 

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: საწებლები/სოუსები | ნანახია: 1893 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


აფხაზური (არაშიხ საძბალ _აჯიკიანი ნიგვზის საწებელი)

 

< ... კითხვის გაგრძელება »
კატეგორია: საწებლები/სოუსები | ნანახია: 1531 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


აფხაზური (აპირპილ ჯიკა _ წითელი (ცხარე) აჯიკა)

 

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: საწებლები/სოუსები | ნანახია: 3005 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


მწვანილის საკაზმი

 

მასალა:

ქინძი 3 კონა

ნიორი 2 თავი

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: საწებლები/სოუსები | ნანახია: 2058 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


კორკოტი

 

მასალა:

ხორბლის ბურღული 250გრ.

შაქარი ან თაფლი  20გრ.

ზეთი  15გრ.

ნიგოზი 20გრ.

მომზადება:

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ფქვილეული/ბურღულეული | ნანახია: 2713 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ერბო-კვერცხი სულგუნით

 

მასალა:

კვერცხი  6-7ც.

სულგუნი  200გრ.

ერბო  50გრ.

მარილი, მწვანილი - გემოვნებით.

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ქართული სამზარეულო | ნანახია: 1902 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ხახვიანი ერბოკვერცხი

 

მასალა:

კვერცხი 2ც.

ხახვი 2 თავი

ერბო 2 ჩ/კ.

მწვანილი და მარილი გემოვნებით.       

მომზადება:

ხახვი მოვშუშოთ ცხიმში, კარგად ავთქვიფოთ კვერცხი, დავამატოთ წვრ ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ქართული სამზარეულო | ნანახია: 1921 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ტარხუნის სიროფი

 

მასალა:

ტარხუნა ნედლი 500გრ.

შაქარი 1კგ.

წყალი (ჩამოსხმული, დაბეჭდილი) 1 ლ.

მომზადება:

ტარხუნა დავნაყოთ, ავიღოთ პორციებად, თითოეული მომზადებული პორცია ჩავდოთ შუშის ჭურჭელში (შეიძლება ქილაშიც). წყალი ავადუღოთ, ჩავასხათ ტარხუნიან ჭურჭელში, დავახუროთ თავსახური და დავდგათ თბილ ადგილას, 10–12 საათი. შემდეგ ხელით გავწუროთ ტარხუნა, მიღებული წვენი გავწუროთ მარლაზე, თითოეულ წვენის ჭიქ ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ქართული სამზარეულო | ნანახია: 2976 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ხორბლის ფაფა შავი ქლიავითა და ნუშის რძით

 

მასალა:

ხორბალი (დოლის პურის ჯიში) 500გრ.

შავი ქლიავი 100გრ.

ნუშის რძე 1,8ლ.

წყალი 500მლ.

მარილი და შაქრის ფხვნილი გემოვნებით.

მომზადება:

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ფქვილეული/ბურღულეული | ნანახია: 1672 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ერბოკვერცხი

 

მასალა:

კვერცხი  2 ცალი.

ერბო  4 ს/კ.

მარილი გემოვნებით.

მომზადება:

ტაფაზე გავადნოთ ერბო, კვერცხი ავთქვიფოთ, მოვაყაროთ მარილი და ავურიოთ ჩანგლით, გავაგრძელოთ ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ქართული სამზარეულო | ნანახია: 1541 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (1)


კვერცხი ჯემით

 

მასალა:

კვერცხი12ც.

კარაქი 50გრ.

ჯემი 1 ჭიქა

მომზადება:

კვერცხის გულები გავაცალკევოთ ცილისგან, აფთქვიფოთ ცალცალკე, შემდეგ გადავურიოთ ერთმანეთში, შევწვათ კარაქში ორივე მხრიდან, მეორე მხარე ძალიან არ დავბრაწოთ. შემწვარი კვერცხი გავჭრათ შუაზე, ერთ ნაწილზე დავდოთ ჯემი, მეორე დავაფაროთ თავზე.

კატეგორია: ქართული სამზარეულო | ნანახია: 1137 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


კვერცხი ნიგვზით და ბროწეულით

 

მასალა:

კვერცხი 4ც.

ნიგოზი 1/2 ჭიქა

ბროწეული 1ც.

ხახვი 1 თავი

ერბო 50გრ.

დაფქვილი წითელი წიწაკა და მარილი გემოვნებით.

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ქართული სამზარეულო | ნანახია: 1566 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ნიგვზით ფარშირებული კვერცხი

 

მასალა:

კვერცხი 10ც.

ნიგოზი  3 / 4 ჭიქა

ნიორი 2-3 კბილი

უცხო სუნელი 1 ჩ/კ.

ზაფრანა 1 ჩ/კ.

მწვანე სალათის ფოთოლი< ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ბოსტნეული/ფხალეული | ნანახია: 1887 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


სულგუნი კვერცხით

 

მასალა:

კვერცხი 6–7ც.

ყველი (სულგუნი) 200გრ.

კარაქი 50გრ.

მარილი გემოვნებით.

მომზადება:

ყველი დავჭრათ თხელ ნაჭრებად და შევწვათ კარაქში ორივე მხრიდან, შემდეგ თავზე მოვასხათ მარილთან ერთად ათქვლეფილი კვერცხი და შევწვათ კიდევ 2 წუთი. გავ ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: რძის ნაწარმი | ნანახია: 1443 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


თაფლაკვერა

 

მასალა:

ცომისთვის:

პურის ფქვილი 4 –1/2 ჭიქა

კვერცხი 3ც.

შაქარი 1–1/2 ჭიქა

კარაქი 150გრ.

თაფლი 3 ს/კ.

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ფქვილეული/ბურღულეული | ნანახია: 1856 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


სოკო სულგუნით

 

მასალა:

სოკო  300გრ.

სულუგუნი ყველი  100გრ.

ხახვი  1 თავი

გამდნარი კარაქი  ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ბოსტნეული/ფხალეული | ნანახია: 2341 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


პეროგი თეთრი ლობიოთი

 

მასალა:

კვერცხი  10ც.

შაქარი  2 ჭიქა

ვანილი 1 ს/კ.

თეთრი ლობიო  2 ჭიქა

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ქართული სამზარეულო | ნანახია: 1300 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ყიყლიყო

 

მასალა:

400გრ. თეთრი პური

3/2 ჩ/ჭ. რძე

2ც. კვერცხი

200გრ. ყველი (სურვილისამებრ)

2 ს/კ. ერბო

მარილი გემოვნებით.

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ქართული სამზარეულო | ნანახია: 2611 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ჟოლო ნუშით

 

მასალა:

ნუში  100გრ.

ჟოლო  500გრ.

შაქრის ფხვნილი  4 ს/კ.

პიტნის  2-3 ღერო. ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ქართული სამზარეულო | ნანახია: 1297 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ქიშმიშიანი რულეტი

 

ცომი:

პურის ფქვილი  4 ჭიქა

არაჟანი  1 ჭიქა

მაწონი 1 ჭიქა

კვერცხი  2ც.

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ფქვილეული/ბურღულეული | ნანახია: 1325 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ყიყლიყო

 

მასალა:

კვერცხი  2ც.

თეთრი პური (შეიძლება შემორჩენილია)  400გრ.

ქინძი, ოხრახუში  2-3 ძირი

კარაქი შესაწვავად

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ქართული სამზარეულო | ნანახია: 1912 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)




სააღდგომო კვერცხის შეღებვა

 

კვერცხი სასურველია, ბუნებრივი საღებავით შეიღებოს. საუკეთესო საშუალებაა ენდრო. ერთი შეკვრა ენდრო კარგად გავრეცხოთ, დავჩეჩქვოთ, დავასხათ 1-1,5 ლიტრი წყალი, 1 ჩაის კოვზი მარილი და 1 ჩაის კოვზი ძმარი, დავდგათ ცეცხლზე და 15-20 წუთი ავადუღოთ და გავაჩეროთ ერთი ღამე (ან იმავე დღეს გააცივოთ კარგაად, ჩავაწყვოთ კვერცხები და მოვხარშოთ), მეორე დღეს, ჩავაწყოთ 20 კვერცხი (თუ ბევრს ერთად მოვხარშავთ, კარგად არ შეიღებება და შეიძლება დასკდეს კიდევაც). თუ წყალმა კვერცხი ვერ დაფარა, ჩავამატოთ, რამდენიც საჭიროა და 20-25 წუთი ვხარშოთ ნელ ცეცხლზე, შემდეგ ფრთხილად ამოვიღოთ, ცივ წყალში გადავაწყოთ და ათიოდე წუთი დავტოვოთ (ასე გაციებული კვერცხი ადვილად გაიფცქვნება).

კატეგორია: ქართული სამზარეულო | ნანახია: 6814 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


კოლიო-წანდილი

 

მასალა:

ხორბალი  1 კგ.

თაფლი  3/4  /ჭ.

შაქრის ფხვნილი  1 ჩ ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ფქვილეული/ბურღულეული | ნანახია: 3888 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


კვერცხი ბაჟეში

 

მასალა:

კვერცხის რაოდენობა სურვილის მიხედვით

კარაქი 20-30გრ.

პიტნა 3-4 ღერი

ნიორი 1 კბილი

მაიონეზი, ხმელი ქინძი, უცხო სუნელი, პილპილი, წითელი დაფქული წიწაკა გემოვნებით.

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ქართული სამზარეულო | ნანახია: 2820 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ტყლაპი

 

ტყლაპი შეგვიძლია გავაკეთოთ ტყემლის, ღოღნოშოს ან ქლიავისაგან. ნაყოფი მოვხარშოთ, გადავიტანოთ თუშფალანგზე, წვენი სულ რომ ჩამოიწურება, მასა გავხეხოთ, კურკები ამოვაცალოთ, შემდეგ მიღებული მასა გადავიტანოთ ფიცარზე, ხელით გავასწოროთ და მზეზე გავაშროთ ჯერ ერთი მხრიდან, მერე მეორე მხრიდან. დარჩენილი წვენი ცეცხლზე დავდგათ, ვადუღოთ შესქელებამდე, დავუმატოთ დანაყილი წიწაკის და ქინძის თესლი, ნიორი, ომბალო. გამშრალი ტყლაპი ამოვავლოთ გამზადებულ წვენში, ხელახლა გავაშროთ მზეზე, ასე მოვიქცეთ 3–4 ჯერ, ასეთივე წესით მზადდება ტყლაპი შინდისა და ჭანჭურისაგან.

კატეგორია: ქართული სამზარეულო | ნანახია: 2544 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


რძიანი შაქრის ნუგბარი

 

1 კგ შაქარს დავასხათ 0,5 ლ რძე და ნელ ცეცხლზე მორევით იმდენ ხანს ვადუღოთ, რომ გაყავისფრდეს და გასქელდეს. შემდეგ ეს მასა დავასხათ ლანგარზე და გავაცივოთ, დავამტვრიოთ და უშაქრო ჩაისთან ერთად მივირთვათ.

კატეგორია: ქართული სამზარეულო | ნანახია: 1244 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ფაფონი (ლაზური ნამცხვარი)

 

მასალა:

250 გრ კარაქი

ორი ჭიქა კარტოფილის ფქვილი (ცომის გაბრტყელებისას ქვეშ მოსაბნევად)

 

ცომისთვის:

სამი ჭიქა პურის ფქვილი

ერთი ჭიქა რძე

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ფქვილეული/ბურღულეული | ნანახია: 1511 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ბადაგი

 

ახლად დაწურული თეთრი ყურძნის ტკბილი წვენი ჩავასხათ ქვაბში, დავდგათ ცეცხლზე და ვადუღოთ, სანამ არ განახევრდება. დუღილის დროს მოვხადოთ ქაფი; როცა ყურძნის წვენი ოდნავ შესქელდება, გავაცივოთ, ჩავსხათ ბოთლებში და ისე შევინახოთ. როცა მოგვესურვება თათარის (ფელამუშის) მოდუღება, ავიღოთ ბადაგის ერთი ნაწილი და ორი ნაწილი წყალი, შევათბოთ, ჩავყაროთ ფქვილი და ჩვეულებრივი წესით მოვადუღოთ თათარა.

კატეგორია: ქართული სამზარეულო | ნანახია: 1712 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


აჭარული კაკლიანი სინორი

 

სინორი ზემოაჭარულად სირონი, უფუარი ცომისგან მომზადებული თხელი ფენებისგან მზადდება, რომლებსაც წინასწარ აცხობენ და ინახავენ. კარგად გამომშრალი ფენები დიდხანს ძლებს. ფენებს ჯერ მდუღარეს დაასხამენ, შემდეგ ნივრიან ნადუღს და კარაქს, შედგამენ ღუმელში და გამოაცხობენ. მისი მომზადების რამდენიმე ვარიანტი აქვთ შემუშავებული აჭარელ დიასახლისებს: ზოგი კარაქს თავიდან უკეთებს, ზოგი კი მზას ასხამს დამდნარ კარაქს. არსებობს სინორის ტკბილი სახესხვაობაც კარაქით, ნიგვზითა და შაქრის ვაჟინით.

კატეგორია: ფქვილეული/ბურღულეული | ნანახია: 3000 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


გოზინაყი

 

მასალა:

ნიგოზი  500გრ.

თაფლი  ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ქართული სამზარეულო | ნანახია: 2125 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ფელამუში

 

მასალა:

ყურძნის წვენი  1ლ.

ფქვილი  1,5 ჩ/ჭ.

მომზადება:

ბადაგი წამოვადუღოთ და მოვხადოთ ქაფი. მეორე დღეს გავწუროთ საცერში, დავდგათ ცეცხლზე და შევათბოთ. გადმოვდგათ ცეცხლიდან და ნელ-ნელა ჩავაყაროთ წმინდად გაცრილი პურის ფქვილი (ან სიმინდის), თან კოვზით განუწყვეტლივ ვურიოთ ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე. როცა ფქვილს სულ ჩავყრით და კარგად გავხსნით, შევდგათ ისევ დაბალ ცეცხლზე, ვადუღოთ და თან კოვზით განუწყვეტლივ ვურიოთ, რომ ძირზე არ მიიწვას. ადუღებიდან 5-6 წუთის შემდეგ გადმოვდგათ და დავანაწილოთ პორციებად სასურველ ჭურჭელში. ასეთი ფე ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ქართული სამზარეულო | ნანახია: 8728 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (2)


ჩურჩხელა

 

მასალა:

250გრ. ყურძნის ტკბილი წვენი

25გრ. თეთრი პურის ფქვილი

40გრ. ნიგოზი ან თხილი

50გრ. ჩამიჩი ან ჩირი.

მომზადება:

ფელამუშის მოსამზადებლად საჭიროა თეთრი ყურძნის ტკბილი წვენი, რომელიც მანამდე უნდა იხარშოს, სანამ მოცულობის მესამედზე არ დადგება ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ქართული სამზარეულო | ნანახია: 3705 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ლეჩხუმური (კვახისწელა)

 

კვახისგან აკეთებდნენ საჭამადს. ოღონდ ეს უფრო ზამთრისათვის იცოდნენ. ნედლ კვახს გათლიდნენ, გაკიდებდნენ მზეზე, გაახმობდნენ და ზამთრისთვის შეინახავდნენ. ზამთარში კი, როცა საჭამადის დამზადება უნდოდათ, დაალბობდნენ, მოხარშავდნენ და შეკაზმავდნენ. ,,ვუზამდით ნიგოზს და ხახვს, ძმარში შევსრისავდით, გავქნიდით და ისე ვჭამდით ზამთარში”. ასეთ საჭმელს კვახისწელა კაკალსაც უწოდებდნენ. ეს სიტყვა იმერულშიც დასტურდება: ,,კვახიწლა-კანგაცლილი გოგრის თასმისებური ანაჭრები, გამხმარს ხარშავენ და ნიგვზითა და ძმრით შეზავებულს შეჭამადად ხმარობდნენ.”

კატეგორია: ბოსტნეული/ფხალეული | ნანახია: 1452 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


მახოხი

 

ძველი ქართლური გლეხური საჭმელი – მახოხი, იგივე მახოხის შეჭამანდი, დღეს ფაქტობრივად დავიწყებას არის მიცემული. კერძი ძალზედ უბრალოა და შემადგნელების მხრივ თავადაც მიხვდებით, რომ მახოხი მხოლოდ და მხოლოდ ღარიბ გლეხებში თუ იქნებოდა პოპულარული. ამის მიუხედავად, ეს კერძი გასული საუკუნის არაერთ ცნობილ ქართველ მწერალსა და პუბლიცისტს აქვს მოხსენიებული მათ ნაწარმოებებში.

მახოხი მზადება შემდეგნაირად; ავიღოთ 1 კილოგრამი ქატო, დავასხათ 3 ლიტრი წყალი, გავაჩეროთ სამი-ოთხი დღე. როცა შემჟავდება გავწუროთ. ცალკე მოვშუშოთ ხახვი ერბოში, დავასხათ ეს გამოწურული წყალი, მოვუკიდოთ საფენელი (ფქვილი), წამოვადუღოთ და შევაგემოთ ნივრით, ქინძით, წიწაკით და მარილით გემოვნებით.

 

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ფქვილეული/ბურღულეული | ნანახია: 3466 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


მესხური (რძის კორკოტი)

 

გავარჩევთ კორკოტს, გავრეცხავთ, დავდგამთ ცეცხლზე, მოვხარშავთ, წყალს რომ ჩაიდუღებს დავამატებთ რძის ნაწილს, მერე მეორე ნაწილს, იმდენ ხანს ვადუღებთ, რომ სასურველი სისქე მიიღოს, მარილს გემოვნებით გავუკეთებთ.

კატეგორია: ფქვილეული/ბურღულეული | ნანახია: 2628 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (1)


მეგრული (სულგუნი)

 

მასალა:

ახალი იმერული ყველი 1კგ.

რძე (შრატი (სველი) ან წყალი) 3ლ.

მარილი გემოვნებით.

მომზადება:

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: რძის ნაწარმი | ნანახია: 4304 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


იმერული ყველი

 

მასალა:

ახალი რძე 1ლ.

პეფსინი (пепсина) (რძის ჩასაკვეთი, იყიდება ფხვნილის სახით) 50-70 მლ.

 

1 ლიტრი მარილწყალი, საჭიროების შემთხვევაში:

... კითხვის გაგრძელება »
კატეგორია: რძის ნაწარმი | ნანახია: 6507 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (5)


აჭარული დაწნილი ყველი

 

მასალა:

რძე სუფთა 1 ლ. (არასტერილიზებული)

პეფსინა (пепсина) 50-70გრ. (რძის ჩასაკვეთი, იყიდება ფხვნილის სახით, შაქრის ფხვნილთან ერთად)

მარილი გემოვნებით.

მომზადება: ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: რძის ნაწარმი | ნანახია: 2253 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ნადუღი პიტნით (მეგრული)

 

მასალა:

ნადუღი 500გრ.

სულუგუნი "ბლინები" 10ც.

პიტნა საშუალო კონა

ნიორი 2–3 კბილი

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: რძის ნაწარმი | ნანახია: 3731 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ბორანო

 

მასალა:

კვერცხი 10ც.

რბილი იმერული ყველი (ან ნებისმიერი) 600-700გრ.

რძე 1/2 ჭიქა

კარაქი 80გრ.

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: რძის ნაწარმი | ნანახია: 3334 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ისპანახისა და ყველის სოუსი

 

მასალა:

400გრ. ისპანახი

2 კბილი ნიორი

2-3 ს/კ. ზეთი

0,5 ჩ/კ. ჯავზი

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: რძის ნაწარმი | ნანახია: 1407 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


მაწვნის შეჭამანდი

 

მასალა:

მაწონი 1ლ.

პურის ფქვილი  2 ს/კ.

ხახვი  2 თავი

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: რძის ნაწარმი | ნანახია: 2537 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


რძეში ჩახარშული ყველი

 

მასალა:

რძე 1 ლ.

იმერული ყველი 400გრ.

სიმინდის ფქვილი 1-1 –1 / 2 ჭიქა

მარილი გემოვნებით.

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: რძის ნაწარმი | ნანახია: 1666 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


რძის და ყველის სუპი

 

მასალა:

რძე  2 ლ.

ყველი  500გრ.

პიტნა  ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: რძის ნაწარმი | ნანახია: 1980 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


მაწვნის სუპი

 

მასალა:

მაწონი  500გრ.

რძე  50გრ.

კარაქი  ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: რძის ნაწარმი | ნანახია: 3904 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


შემწვარი სულგუნი

 

მასალა:

სულუგუნი ყველი  1 თავი

პურის ფქვილი  4–5 ს/კ.

ოხრახუში  ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: რძის ნაწარმი | ნანახია: 1756 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ელზასური სოუსი

 

მასალა:

1 ჩ/ჭ. სქელი ნაღები

250გრ. კარაქი

0,5 თეთრი მშრალი ღვინო

2 ს/კ. მდოგვი

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: რძის ნაწარმი | ნანახია: 1465 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


აჭარული (ბორანო)

 

აჭარული სამზარეულოს ერთ-ერთი გამორჩეული კერძია. იგი მარილიანი კარაქისა და ყველის ნაერთია. დაქუცმაცებული აჭარულ ყველზე გამდნარ მარილიან კარაქს ასხამენ ცხლად, და ისე მიირთმევენ. ბორანო შეგვიძლია ქართულ ფონდიუდაც ჩავთვალოთ – კარაქში ჩამდნარი ჩეჩილი ყველი, რომელსაც აჭარლები "დაპწნილ ყველს” ეძახიან, ძალიან მსუყე და ყუათიანი კერძია. დაჭრილ ყველს მდუღარე წყალში დაალბობენ. შემდეგ აადუღებენ იაღს – მარილიან კარაქს და შიგ ჩაუშვებენ გადაწურულ ყველს. ზოგი ბორანოს მომზადებისას სიმინდის ფქვილს უმატებს, ზოგი კი კარაქის ნაცვლად კაიმაღს იყენებს. როცა ყველი ცოტაა, ფქვილსა და კვერცხს მაშინ უმატებენ ბორანოს, თუმცა ეს უფრო მის თანამედროვე სახესხვაობად შეიძლება ჩაითვალოს.

კატეგორია: რძის ნაწარმი | ნანახია: 7065 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


სულგუნი

 

მასალა:

1 ან 2 თავი ჭყინტი ყველი.

მომზადება:

საშუალო ცეცხლზე შემოვდგათ წყალი ალუმინის ქვაბით და გავაცხელოთ. სიგრძეზე დავთალოთ ჭყინტი ყველი და ეს ნაჭრები ჩავუშვათ ცხელ წყალში. დაახლოებით 2 წუთში ყველი დნობას დაიწყებს. ეს წელვადი მასა ხის კოვზით ან პატარა ჩოგანით ქვაბის კიდეში მოვაგროვოთ და განიერ ჯამზე გადავიტანოთ. შემდგომ ხელით ავაგუნდავოთ, გამოვწუროთ სითხისაგან და სას ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: რძის ნაწარმი | ნანახია: 3129 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


თუშური (გუდის ყველი)

 

კარგი გუდის ყველის გაკეთება ცხვრის მოწველიდან იწყება. ცხვარს წველიან ზაფხულში. შუადღისთვის ფარა საძოვრიდან მოჰყავთ და ამწყვდევენ ბაკში, სადაც წველიან. ბაკის გარეთ დგას რძის დასაყენებელი კოდი. კოდს ზედ ედგმება რძის საწურავი კათხა, სადაც ჩაფენილია ჭინჭარი, ჭინჭრისდედა ან ვაცისწვერა. ეს სამკურნალო ბალახები თუშეთში ძველთაგანვე საუკეთესო გამფილტრავი საშუალება იყო და ახლაც გამოიყენება. უწინ მწველავები ცხვარს ცაცხვის, ვერხვის, ან არყის ხის კასრებში წველიდნენ. დღეს ხის ჭურჭელი იშვიათად გვხვდება. როცა კასრი გაივსება, გაავსებენ, რძეს ასხამენ კათხაში, საიდანაც ჩადის კოდში."მეყველე კათხას კოდიდან გადმოიღებს და კოდს ზევიდან თუ უსუფთაო რამე არის რძეში, ამოიღებს ჯამით და ხელმეორედ გასწურავს. მერმე კოდში ჩაუშვებს "შაბოშს”, ანუ "დედას” და დაურევს ორკაპი ჯოხით. ზევიდან გადააფარებს ტოლს და ნაბდებს, რომ თბილად იყოს. რძე ესე დარჩება 1 საათი. ის "შეიგდებს”, ანუ შედედდება და იქნება "დელამოწი”. მაშინ იმავე ორკაპი ჯოხით დაურევს კიდევ, რომ დელ ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: რძის ნაწარმი | ნანახია: 2596 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


იმერული ყველი

 

იმერული ყველი მზადდება ძროხის რძით. წინასწარ ამზადებენ რძის ასაჭრელ სითხეს . კარგად გასუფთავებულ ღორის კუჭს ათავსებენ ძმრიან ჭურჭელში და აყოვნებენ ორი კვირა. მიღებულ სითხეს მცირე რაოდენობით უმატებენ შემთბარ რძეს, ცეცხლზე ცოტას კიდევ შეათბობენ და დამუშავების შემდეგ გუნდად შეკრულს დადებენ საწურზე.

მსგავსი წესით მზადდება ოსური ყველი.

კატეგორია: რძის ნაწარმი | ნანახია: 1521 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ჭყინტი ყველი

 

აი, როგორ მზადდება შინაურ პირობებში ჭყინტი ყველი: მასალა: რძე (ნაღებმოუხდელი) 4-5 ლიტრი, კვეთისთვის: პეპსინი 0,5 გრ კვეთი: პეპსინი გავხსნათ ოთახის ტემპერატურის 200 გრ-მდე (1 ჩაის ჭიქა) რძეში საცერზე გადაწურავენ რძეს, ჩაასხამენ უჟანგავი ლითონის ჭურჭელში და დაახლოებით 30 გრადუსამდე შეათბობენ, ჩაუშვებენ პეპსინს ან შინ დამზადებულ კვეთს და 20-30 წუთით თბილად დადგამენ. შემდეგ ქვაბს შემოდგამენ ძალიან დაბალ ცეცხლზე, აჭრილი რძის მასას ფრთხილად ხელით შეაგროვებენ, მოაგუნდავებენ, ჩადებენ თუშფალანგში და 24 საათის განმავლობაში თბილად შეინახავენ. ამ დროის განმავლობაში ყველი ფორებს გაიკეთებს და მზად არის გამოყენებისათვის. ყველის ფორიანობას მასში ნახშირორჟანგის შემცველობა განაპირობებს. ჭყინტი ყველი რბილია, დაჰკრავს რძისფერი და არა თეთრი ფერი. თუ გავჭრით, აქა-იქ წვრილ, თხელ ფორებს შევამჩნევთ. უტყუარი ნიშანია, რომ იგი გაცხელებისას უნდა იწელებოდეს. შინაურ პირობებში ეს ადვილია: გახურებულ ტაფაზე ვდებთ ყველის ნაჭერს და მალევე ვიღებთ - ამ დროს ყველი ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: რძის ნაწარმი | ნანახია: 2470 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


შებოლილი სულუგუნი

 

სულუგუნი მეგრული სამზარეულოს განსაკუთრებული კერძია. იგი მზადდება  ამოსული ჭყინტი ყველისაგან.  ჭყინტ ყველს დაჭრიან თხელ ნაჭრებად და ჩაყრიან მდუღარეში. ერთი-ორი წუთის შემდეგ გადმოიღებენ მასას და მოზელენ. მიიღება სულუგუნი. სულუგუნს მოაყრიან მარილს და რამოდენიმე დღე აჩერებენ მარილში. ამის შემდეგ ააცმევენ თოკზე და დაკიდებენ შუა ცეცხლის თავზე გამოსაშრობად. სადაც შეიბოლება და ღებულობს სასიამოვნო კვამლის გემოს.

კატეგორია: რძის ნაწარმი | ნანახია: 1798 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ნადუღი

 

რძე უნდა აიჭრას ადუღებისას, მერე წვრილ ბადეში უნდა ჩაიწუროს და მიღებული მასა არის ნადუღი.

კატეგორია: რძის ნაწარმი | ნანახია: 2731 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)



მაწონი

 

მასალა:

რძე500გრ,

მაწვნის დედა (დედო) 10გრ.

მომზადება:

ავიღოთ რძე ავადუღოთ, გავანელოთ. დავუმატოთ მაწვნის დედა, შევფუთოთ 2-3 საათის განმავლობაში და მზადაა.

კატეგორია: რძის ნაწარმი | ნანახია: 3357 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


მეგრული (გებჟალია)

 

მდუღარე 0,5 ლ  რძეში ჩაყარეთ თხლად დაჭრილი ჭყინტი ყველი და წამოადუღეთ. მოხარშული ყველი გადმოიღეთ ღრმა ფსკერიან ჭურჭელზე და განაგრძეთ ზელა. რძეს, რომელშიც იხარშებოდა ყველი, დაუმატეთ პიტნა და მარილი. დაჭერით ყველი ნაჭრებად და მოასხით პიტნიანი საწებელი.

ეს კერძი უხდება ღომს.

დაგჭირდებათ:

natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)



მესხური (ტენილი ყველი)

 

ახალ_ახალ ჩეჩილ ყველს გრძლად ძაფივით დაჩლეჩენ, შეაყრიან ზომაზე მარილს, მოასხამენ ნაღებს და კარგად აურევენ. გააჩერებენ რამდენიმე ხანს. მარილი და ნაღები კარგად რომ გაუჯდეს, შემდეგ მას მჭიდროდ ჩატენიან მომცრო ქოთანში. როცა ქოთანი გაივსება, ზემოდან კვლავ მარილს მოაყრიან, რადენიმე ფენა სუფთა ნაჭრით პირს მოუკრავენ მჭიდროდ და საციო სახლის ერთ კუთხეში ნაცარზე დაამხობენ პირით ნაცრისკენ. რძე როცა შეცოტავდება, ტენილ ყველს მაშინ აკეთებენ. ამ დროს უკვე საკმაო სიგრილეა და ნაღების ამწარების _ "ამწკლატების” საშიშროება აღარაა. წარსულში თითქმის ყოველი ოჯახი აკეთებდა საზამთროს ორ-სამ ვედრო ტენილ ყველს. მას ძალიან სასიამოვნო არომატიც და გემო აქვს, ამიტომ ტენილი ყველი სუფრაზე უფრო მეტად სტუმრიანობის დროს გამოჰქონდა.

კატეგორია: რძის ნაწარმი | ნანახია: 2539 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ჩეჩილი ყველი

 

რძის „სეფერატორის” დახმარებით რძეს მოაცილებენ ნაღებს და გააჩერებენ რამოდენიმე ხანს. რამოდენიმე საათის შემდეგ, რძეს გააცხელებენ და მოდის ყველი, ყველს ციცხვით ამოზელენ, მოაგუნდავებენ, ხელით შუაზე გახვრეტენ, გადაწნავენ და დადებენ ლანგარზე.

კატეგორია: რძის ნაწარმი | ნანახია: 2427 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)



თუშური (დათხური)

 

იღებთ სახლში გაკეთებულ ხაჭოს, ვაფხვიერებთ, ვუმატებთ მარილს გემოვნებით (ცოტა მლაშეც კი უნდა იყოს) ვდგამთ ოდნავ თავახდილი ქვაბით ორი-სამი დღე, სანამ სპეციფიური, არც ისე მძაფრი სუნი არ აუვა. როდესაც ხაჭო დაძველდება, ვადნობთ ტაფაზე ერბოს, ჩავყრით ხაჭოს და ტაფაშივე მომზადების დროს ვჭყლეტთ და ვზელთ, სანამ დათხურს არ მივიღებთ. დათხური ცოტა უნდა წამოდუღდეს კიდეც.

დათხურს ძალიან უხდება ახალი თონის პური და ხილის არაყი.

კატეგორია: რძის ნაწარმი | ნანახია: 1777 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


თუშური (ბუხტუნა ხავიწი)

 

უნდა კარგი ხარისხის თუშური ერბო. ასევე კარგი ხარისხის ხაჭო (ძროხისა), რომელიც ერთი-ორი დღით უნდა გავაჩეროთ, რათა კარგად "დაბუხტუნავდეს", ანუ ცოტათი დაძველებისკენ უნდა წავიდეს, მაგრამ ისე არა, რომ აყროლდეს და გაფუჭდეს (დამბალ ხაჭოსთან არავითარი კავშირი არა აქვს). ამის მერე, ჩვეულებრივად, ტაფაზე ვწვავთ, როგორც ყველს, ისე - ერბოში. ერბო ცოტა მეტი უნდა, ვიდრე ჩვეულებრივ ტაფამწვარს. ბუხტუნა ხავიწი სწორედ კაი იმერული ხაჭაპურის ყველივით იწელება. ოღონდ, ეს სულ სხვა გემოა, განსხვავებული და განსაკუთრებული.  მარილი გემოვნებით.

კატეგორია: რძის ნაწარმი | ნანახია: 2541 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


სვანური (მერწვი)

 

ვთლით კარტოფილს, ვხარშავთ, ვუტოვებთ ძალიან ცოტა წყალს და ვზილავთ კარგად,შემდეგ უნდა ჩავყაროთ დაფშხვნილი ყველი (ყველი სასურველია იწელებოდეს, როგორ გავიგოთ და მოვტეხოთ პატარა ნაჭერი ყველს და დავდოთ გახურებულ ტაფაზე 2-3 წამით და ავიღოთ თუ გაიწელა ე.ი. კარგია და ამოვზელთ კარგად, ხუთი წუთი დაბალ ცეცხლზე ზილეთ და კერძიც მზადაა.

კატეგორია: რძის ნაწარმი | ნანახია: 3994 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


მეგრული (გებჟალია)

 

ავიღოთ ჭყინტი ყველი, ჩავყაროთ მდუღარე   წყალში. ამოღებისთანავე უნდა მოვზილოთ და  მივცეთ  სულუგუნის ფორმა, ოღონდ  შიგნით მოვათავსოთ პიტნიანი სუნელი. დავჭრათ ნაჭრებად და ჩავაწყოთ საწებელში, რომელიც შემდეგნაირად მზადდება: მაწონს და ხაჭოს გავხსნით პიტნიან სუნელთან ერთად. პიტნიან სუნელში შედის: პიტნა, ნედლი ქინძი, წიწაკა.

კატეგორია: რძის ნაწარმი | ნანახია: 2838 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)



მთიულური (ერბო–ყველი)

 

მასალა:

ერბო 250–300გრ.

ყველი (მოუხდელი) 600–700გრ. 

წყალი ნახევარი ჭიქა

ფქვილი შესასქელებლად.

მომზადება:

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: რძის ნაწარმი | ნანახია: 2031 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


მაწვნის სუპი

 

ძალიან წმინდად დაჭრილ ხახვს მოვხრაკავთ კარაქში. ვასხამთ ნახევარ ლიტრა მდუღარეს. ვაყრით 50 გრ. ბრინჯს. 1 სუფრის კოვზ ფქვილს გავხნით ცოტა წყალში. 500 გრ. მაწონში გავხსნით 1 კვერცხს, და წყალში გახსნილ ფქვილსაც მაწონში ვურევთ. ბრინჯი რომ მოიხარშება, უკვე გამზადებულ მაწონს ვასხამთ და აუცილებლად ვურევთ, რომ არ აგვეჭრას. ერთს წამოვადუღებთ და გამოვრთავთ. უკვე გამორთულს ვანელებთ წვრილად დაჭრილი კამით.

კატეგორია: რძის ნაწარმი | ნანახია: 1724 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


გადაზელილი

 

მასალა:

2 ლიტრი რძე

500გრ. ყველი

პიტნა და მარილი გემოვნებით.

მომზადება:

natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)



ფშავური (დამბალხაჭო)

 

დამბალხაჭოს აკეთებენ ფშავლები. ეს კერძი მათი დელიკატესია, სტუმრისთვის პატივსაცემი. ამბობენ: "თუ დამბალ ხაჭო გაქვს ფშაველს, კარგ მასპინძელი ხარო”.

მომზადების წესი: მის მომზადებას იწყებენ მაისის თვეში, რადგან ამ დროს მატულობს წველა-დღვება. მოწველილ რძეს წურავენ, ასხამენ დიდ ჭურჭელში (მოკალული სპილენძის ქვაბი). როცა რძე გაცივდება, მის ზედაპირზე ჩნდება ნაღები, რომელსაც ხდიან და აგროვებენ ცალკე ემალის ჭურჭელში. ეს პროცესი რამდენიმე დღე მეორდება, სანამ მოხდილი რძის მოცულობა არ შეადგენს 20-25 ლიტრს. შემდეგ კიდევ აჩერებენ რამდენიმე დღე, რათა რძე შედედდეს, ე.ი. რძე დაბლა შრატს გაიჩენს. ამ მასას ასხავენ ჩხუტში (ხის პატარა კასრი) და ბარნელით (ხის ჯოხი, რომლის ბოლოზეც არის 4 ფრთა) დღვებენ. რძის ეს მასა უნდა იყოს მუდმივ მოძრაობაში, თითქმის სა ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: რძის ნაწარმი | ნანახია: 2659 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ბაჟე (მეგრული)

                                                            

მასალა:

ნიგოზი (გათეთრებული) 500გრ.

იმერული ზაფრანა 1 ს/კ.

წითელი დაფქვილი წიწაკა 1 ჩ/კ.

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ბოსტნეული/ფხალეული | ნანახია: 7759 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ლობიოს სუპი

 

მასალა:

ლობიო (თეთრი ან ჭრელი)250-300გრ.

ხახვი 1–2 თავი

სტაფილო 1ც.

პომიდორი 1ც.

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ბოსტნეული/ფხალეული | ნანახია: 2069 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


სარმა

 

მასალა:

პატარა ბულგარული წიწაკა 20ც.

დიდი ბულგარული წიწაკა 1–2ც. შიგთავსისთვის

მცენარეული ზეთი 3–4 ს/კ.

კომბოსტოს ფურცელი 25-30ც.

... კითხვის გაგრძელება »
კატეგორია: ბოსტნეული/ფხალეული | ნანახია: 2237 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ბადრიჯანი შამფურზე

 

მასალა:

დიდი ბადრიჯანი 10ც.

ცხვრის დუმა 100გრ.

ცხარე წიწაკა 1–2ც.

მარილი გემოვნებით.

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ბოსტნეული/ფხალეული | ნანახია: 1551 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ლობიო კლასიკურად

 

მასალა:

წითელი ლობიო 1 კგ.

ნიგოზი 100გრ.

ხახვი 5–6 თავი (სასურველია წითელი)

პრასი 2–3 ძირი

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ბოსტნეული/ფხალეული | ნანახია: 1595 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ლობიო კეჟერა ფხალით

 

მასალა:

წითელი ლობიო ან ნედლი ლობიო 1 კგ.

კეჟერა ფხალი ( ან მწვანე კომბოსტო) 1კგ.

ნიგოზი 200გრ.

ნიორი 4–5 კბილი

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ბოსტნეული/ფხალეული | ნანახია: 2223 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ბადრიჯანი ნიახურით

 

მასალა:

ბადრიჯანი 6–8ც.

მწიფე პომიდორი 3–4ც.

სტაფილო  1ც. დიდი

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ბოსტნეული/ფხალეული | ნანახია: 1489 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


სოკო ნაღებით

 

მასალა:

სოკო  500გრ.

ხახვი  2 თავი

ნაღები  ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ბოსტნეული/ფხალეული | ნანახია: 3088 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ჩირბული

 

მასალა:

კვერცხი 6ც.

პომიდორი 6ც.

ხახვი 1 თავი

მზესუმზირის ზეთი 50მლ.

natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)



ძაძას შეჭამანდი

 

მასალა:

ძაძა  250გრ.

ხახვი  1 თავი

ქინძი  ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ბოსტნეული/ფხალეული | ნანახია: 1281 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ოსპი წითელი ღვინით

 

მასალა:

ოსპი  250გრ.

წითელი ღვინო  3/4 ლ.

ხორცის ბულიონი  ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ბოსტნეული/ფხალეული | ნანახია: 1778 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ოსპი ჭერმის ჩირით

 

მასალა:

ოსპი  250გრ.

ჭერმის ჩირი  50გრ.

ხახვი  ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ბოსტნეული/ფხალეული | ნანახია: 1378 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ცერცვის ბაკლა

 

ცერცვი დაარჩიეთ, გარეცხეთ და ჩაყარეთ ქვაბში, დაასხით საკმაო წყალი და მოხარშეთ ისე, რომ არც ძალიან იშლებოდეს და არც უმი იყოს; მერე წვენი გადაწურეთ და ბაკლა ლანგარზე მოათავსეთ, მოაყარეთ წვრილად დაჭრილი ხახვი და მარილით შეანელეთ, სურვილის მიხედვით შეიძლება ზეთის მოსხმა.

კატეგორია: ბოსტნეული/ფხალეული | ნანახია: 1355 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ცულისპირას შეჭამანდი

 

მასალა:

ცულისპირა  250გრ.

ნიგოზი 25გრ.

ხახვი  3 თავი

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ბოსტნეული/ფხალეული | ნანახია: 1498 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ჩოგი

 

მასალა:

ჭარხალი 500გრ.

შინდი  /2 ჭიქა

ხახვი 2 თავი

ოხრახუში და ქინძი 3–3 ძი ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ბოსტნეული/ფხალეული | ნანახია: 1636 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


ალუბლის ჭრიანტალი

 

მასალა:

ალუბალი 500გრ.

გატარებული ნიგოზი 1/2 ჭიქა

ხახვი 1 თავი

... კითხვის გაგრძელება »
კატეგორია: ბოსტნეული/ფხალეული | ნანახია: 1509 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


წითელი ლობიოს ბურთები

 

მასალა:

წითელი ლობიო 1კგ.

ნიგოზი 1 –1/2 ჭიქა

ნიორი 5-6 კბილი

ოხრახუში 4 ძირი

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ბოსტნეული/ფხალეული | ნანახია: 1928 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)


შეჭამანდი ხახვით, პრასით და ნიგვზით

 

მასალა:

პრასი  300გრ.

ხახვი  1 თავი

ნიგოზი  ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ბოსტნეული/ფხალეული | ნანახია: 1356 | დაამატა: natia | თარიღი: 25.08.2011 | კომენტარი (0)