მთავარი | რეგისტრაცია | შესვლა
სამზარეულო
საიტის მენიუ
ძებნა
შესვლის ფორმა
სექციის კატეგორიები
ქართული სამზარეულო [39]
ხორციანი კერძები [200]
თევზის კერძები [35]
რძის ნაწარმი [39]
ბოსტნეული/ფხალეული [138]
ფქვილეული/ბურღულეული [130]
საწებლები/სოუსები [50]
მწნილები/მარინადები [46]
მურაბები/ჯემები [97]
უცხოური სამზარეულო [45]
ცხოველის ხორცის კერძები [60]
ფრინველის ხორცის კერძები [63]
თევზის კერძები [58]
ბოსტნეული/ფხალეული [69]
სალათები [97]
ფქვილეული/ბურღულეული [71]
პიცები/ბუტერბროდები [96]
სამარხვო კერძები [144]
ტკბილეული [201]
ნამცხვრები [72]
ტორტები [84]
სასმელები [12]
კოქტეილი [4]
ლიქიორი [26]
ყავა [41]
ჩაი [39]
სხვადასხვა [306]
ჩანაწერების არქივი
კალენდარი
«  აგვისტო 2011  »
ორსამოთხხუთპარშაბკვ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
ჩვენი გამოკითხვა
შეაფასეთ საიტი
სულ პასუხი: 1366
სტატისტიკა

სულ ონლაინში: 18
სტუმარი: 18
მომხმარებელი: 0
......
...........
მთავარი » 2011 » აგვისტო » 25 » მახოხი
21:50
მახოხი


მახოხი

 

ძველი ქართლური გლეხური საჭმელი – მახოხი, იგივე მახოხის შეჭამანდი, დღეს ფაქტობრივად დავიწყებას არის მიცემული. კერძი ძალზედ უბრალოა და შემადგნელების მხრივ თავადაც მიხვდებით, რომ მახოხი მხოლოდ და მხოლოდ ღარიბ გლეხებში თუ იქნებოდა პოპულარული. ამის მიუხედავად, ეს კერძი გასული საუკუნის არაერთ ცნობილ ქართველ მწერალსა და პუბლიცისტს აქვს მოხსენიებული მათ ნაწარმოებებში.

მახოხი მზადება შემდეგნაირად; ავიღოთ 1 კილოგრამი ქატო, დავასხათ 3 ლიტრი წყალი, გავაჩეროთ სამი-ოთხი დღე. როცა შემჟავდება გავწუროთ. ცალკე მოვშუშოთ ხახვი ერბოში, დავასხათ ეს გამოწურული წყალი, მოვუკიდოთ საფენელი (ფქვილი), წამოვადუღოთ და შევაგემოთ ნივრით, ქინძით, წიწაკით და მარილით გემოვნებით.

 

მოხეური (მახოხი)

მახოხი მზადდებოდა შემდეგნაირად; მაწონს დღვებდნენ სპეციალურ ხის ჭურჭელში, როცა კარაქი ამოვიდოდა, ამოიღებდნენ მას, დარჩენილ სითხეს ე.წ დოს მოადუღებდნენ, შეაზავებდნენ ცოტაოდენი ქონდრით, დაუკიდებდნენ სიმინდისა და პურის ფქვილს, მოამზადებდნენ თხელ ფაფას, გააცივებდნენ და ამ მასალას თიხის ქილაში ჩადებდნენ. თიხის ქილას მიწაში ინახავდნენ.

კატეგორია: ფქვილეული/ბურღულეული | ნანახია: 4434 | დაამატა: natia | ტეგები: მახოხი | რეიტინგი: 0.0/0
სულ კომენტარები: 0
სახელი *:
Email *:
კოდი *: