კარტოფილი
კარტოფილი
(გერმ.
Kartoffel), მრავალწლოვანი
გორგლიანი
სახეობები
Solanum-ის
გვარის
(Tuberarium-
...
კითხვის გაგრძელება »
კატეგორია:
სხვადასხვა
|
ნანახია:
1463
|
დაამატა:
natia
|
თარიღი:
23.08.2011
|
|
კატეგორია:
სხვადასხვა
|
ნანახია:
8822
|
დაამატა:
natia
|
თარიღი:
23.08.2011
|
|
ქაცვი
ქაცვი გავრცელებულია როგორც დასავლეთ, ასევე აღმოსავლეთ საქართველოში ზღვის დონიდან 2500 მ სიმაღლემდე. გვხვდება მდინარის ნაპირებზე, მთის ფერდობებზე ერთნაირად კარგად იტანს როგორც ზაფხულის სიცხეს, ასევე ზამთრის ყინვასაც. ამზადებენ ქაცვის მწიფე ნაყოფს. ნაყოფის შეგროვებას აწარმოებენ ხელით, ჩამობერტყვით,ტოტების დამტვრევით (რაც ცხადია აჩანაგებს ქაცვის ბუჩქებს) ან სპეციალური, მოღუნულბოლოებიანი მავთულის პინცეტის საშუალებით და ათავსებენ სპეციალურ ტარაში. ახლადშეგროვილ ნაყოფს ინახავენ არაუმეტეს 3 დღისა გრილ, ბნელ ადგილას, ხოლო გაყინულს – ექვსი თვის განმავლობაში. ქაცვის ნაყოფი მდიდარია პოლივიტამინებით, დიდი რაოდენობითაა მასში შაქარი (თითქმის 4%), ორგანული მჟავები (2,6%), ვიტამინები B1, B2, C, A, E, P, კაროტინი, თიამინი, რიბოფლავინი, ასევე მდიდარია ვიტამინებით ქაცვის თესლიც. ქაცვის ქერქში ნაპოვნია სეროტონინი, რომელზედაც წარმოებს ცდები, როგორც სიმსივნის საწინააღმდეგო საშუალებაზე. ხალხურ მედიცინაში ქაცვი გამოიყენება სხვადასხვა დაავადებების სამკურნალოდ. ნაყოფს ნახარშის სახით იყენებდნენ კუჭის დაავადების დროს, ტოტებისა და ფოთლების ნახარშს – კუჭის აშ
...
კითხვის გაგრძელება »
კატეგორია:
სხვადასხვა
|
ნანახია:
2084
|
დაამატა:
natia
|
თარიღი:
23.08.2011
|
|
ასკილი
ასკილის
ნაყოფი წარმოადგენს ვიტამინების ბუნებრივ კონცენტრატს. რბილობი
...
კითხვის გაგრძელება »
კატეგორია:
სხვადასხვა
|
ნანახია:
1445
|
დაამატა:
natia
|
თარიღი:
23.08.2011
|
|
მაყვალი
მაყვალი
ბუჩქოვანი
(ან ნახევარბუჩქოვანი)
მცენარეა ვარდისებრთა ოჯახიდან,
...
კითხვის გაგრძელება »
კატეგორია:
სხვადასხვა
|
ნანახია:
2070
|
დაამატა:
natia
|
თარიღი:
23.08.2011
|
|
არაქისი ანუ (მიწის თხილი)
არაქისი
ანუ მიწის თხილი (Arachis
hypogaea) პარკოსანთა
...
კითხვის გაგრძელება »
კატეგორია:
სხვადასხვა
|
ნანახია:
4982
|
დაამატა:
natia
|
თარიღი:
23.08.2011
|
|
კატეგორია:
სხვადასხვა
|
ნანახია:
1415
|
დაამატა:
natia
|
თარიღი:
23.08.2011
|
|
კატეგორია:
სხვადასხვა
|
ნანახია:
1919
|
დაამატა:
natia
|
თარიღი:
23.08.2011
|
|
ქლიავი
ქლიავის
შემადგენლობა:
წყალი-82%,
შაქარი-3,5%,
ნახშირწყლები--4,5%,
მჟავები-1,5%,
აზოტური
...
კითხვის გაგრძელება »
კატეგორია:
სხვადასხვა
|
ნანახია:
1935
|
დაამატა:
natia
|
თარიღი:
23.08.2011
|
|
მსხალი
მსხლის
შემადგენლობა:წყალი 76-83%, შაქარი 6-13%, აზოტური ნივთიერებანი
0,30%, თავისუფალი(
...
კითხვის გაგრძელება »
კატეგორია:
სხვადასხვა
|
ნანახია:
2229
|
დაამატა:
natia
|
თარიღი:
23.08.2011
|
| « 1 2 ... 12 13 14 15 16 ... 30 31 » |