მთავარი | რეგისტრაცია | შესვლა
სამზარეულო
საიტის მენიუ
ძებნა
შესვლის ფორმა
სექციის კატეგორიები
ქართული სამზარეულო [39]
ხორციანი კერძები [200]
თევზის კერძები [35]
რძის ნაწარმი [39]
ბოსტნეული/ფხალეული [138]
ფქვილეული/ბურღულეული [130]
საწებლები/სოუსები [50]
მწნილები/მარინადები [46]
მურაბები/ჯემები [97]
უცხოური სამზარეულო [45]
ცხოველის ხორცის კერძები [60]
ფრინველის ხორცის კერძები [63]
თევზის კერძები [58]
ბოსტნეული/ფხალეული [69]
სალათები [97]
ფქვილეული/ბურღულეული [71]
პიცები/ბუტერბროდები [96]
სამარხვო კერძები [144]
ტკბილეული [201]
ნამცხვრები [72]
ტორტები [84]
სასმელები [12]
კოქტეილი [4]
ლიქიორი [26]
ყავა [41]
ჩაი [39]
სხვადასხვა [306]
ჩანაწერების არქივი
კალენდარი
«  აპრილი 2024  »
ორსამოთხხუთპარშაბკვ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
ჩვენი გამოკითხვა
შეაფასეთ საიტი
სულ პასუხი: 1362
სტატისტიკა

სულ ონლაინში: 2
სტუმარი: 2
მომხმარებელი: 0
......
...........
მთავარი » სხვადასხვა


ქართული მარანი

 

ქართველებს ღვინის წარმოება ძველთაგანვე მოგვდევს. შესაბამისად, მეღვინეობის მდიდარი და მრავალფეროვანი ტრადიციები გვაქვს. სხვადაშორის ტრადიციები მნიშვნელოვნად განსხავდება საქართველოს კუთხეების მიხედვით, რაც განპირობებულია ბუნებრივი და კლიმატური პირობების ნაირფეროვნებით. ღვინის წარმოება მარნის გარეშე წარმოუდგენელია. ტრადიციამ ბოლო დრომდე შემოინახა ნაირგვარი მარანი, რომლებიც ქვეყნის ბუნებრივ-სამეურნეო პირობების მრავალფეროვნების შესაბამისად, მეტ-ნაკლები თავისებურებით ხასიათდება. მათ შორის გამოიყოფა ორი ძირითადი ტიპი: ღია მარანი და დახურული მარანი პირველი მათგანის სპეციფიკას შეადგენს ღია ცის ქვეშ, მიწაში ჩაფლული ქვევრები. საკუთრივ მარანში კი მოთავსებულია ყურძნის ფეხით დასაწური ხორგო-საწნახელი და მეღვინეობის სხვა ჭურჭელი. ხოლო მეორე ტიპის მარანში ქვევრებიც მოქცეულია შიგნით, "გადახურულში”, ისევე, როგორც მეღვინეობის დანარჩენი ინვენტარი.

ღია მარან ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: სხვადასხვა | ნანახია: 2434 | დაამატა: natia | თარიღი: 24.08.2011 | კომენტარი (0)


ქართული სუფრის ტრადიციები

 

საქართველოს სტუმარს, უცხოელს, ორიოდე დღე თუ მაინც გაუტარებია ქვეყანაში, კეთილ მასპინძელს შინ მიუპატიჟებია, პირველი, რაც თვალში აუცილებლად მოხვდება, ეს არის ქართული ლხინის მკაცრი წესები, რკინისებური დისციპლინა სუფრაზე. ქართველი არსად, ყოფა-ცხოვრების არც ერთ სფეროში არ არის ისეთი სერიოზული და მთელი მონდომებით არ იცავს წესრიგს, როგორც სუფრაზე. ნამდვილად, სუფრა ქართული ყოფითი და, შეიძლება ითქვას, სულიერი კულტურული ტრადიციის მნიშვნელოვანი მონაპოვარია. დღესდღეობით იგი ქართველობის ერთ-ერთი ძლიერი საიდენტიფიკაციო ნიშანია. როდის ჩაისახა იგი, ქვეყნის მრავალსაუკუნოვანი ისტორიის რომელ ეპოქაში, არავის უკვლევია. მთავარი ის არის, დღესდღეობ ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: სხვადასხვა | ნანახია: 2357 | დაამატა: natia | თარიღი: 24.08.2011 | კომენტარი (1)


ლუდთან დაკავშირებული ტრადიციები

 

საქართველოს მთიელები-ხევსურები, თუშები, ფშავები, გუდამაყრელები და მოხევეები ტრადიციულ დღესასწაულებს თავიანთი გამოხდილი ლუდით იხდიდნენ. დღესასწაულები საკმაოდ ბევრი იყო, რაც ქართული ლუდის ხარისხზე და განვითარებაზე პირდაპირპროპორციულად მოქმედებდა. ალკოჰოლური სასმელის თავდაპირველი საზრისი რელიგიური აქტია, რომელიც ეთნოგრაფიულ მეცნიერებაში გაზიარებულია როგორც ღვთაებრივი, წმინდა სასმელით ღმერთებთან თანაზიარობის იდეა და იგი ითვლებოდა ყველაზე წმინდა შესაწირად. პირველყოფილი ანიმისტი ადამიანი, რომლისათვისაც ბუნება გასულიერებულია, ალკოჰოლური სასმელით აღგზნებას, მასში ღვთაების ჩასახვად მიიჩნევს, რაც უკიდურესად აძლიერებს მისი, როგორ ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: სხვადასხვა | ნანახია: 1346 | დაამატა: natia | თარიღი: 24.08.2011 | კომენტარი (0)


რატომ უწოდებენ საქართველოს ღვინის აკვანს?

 

საქართველოს ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: სხვადასხვა | ნანახია: 1114 | დაამატა: natia | თარიღი: 24.08.2011 | კომენტარი (0)


სადღეგრძელოები სხვადასხვა ქვეყნებში

 

ჩინეთში

ჩინეთი ტრადიციების მოყვარული ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: სხვადასხვა | ნანახია: 1334 | დაამატა: natia | თარიღი: 24.08.2011 | კომენტარი (0)


როგორ ხვდებიან ახალ წელს მსოფლიოში

 

არგენტინა:

ძველი ტრადიციის თანახმად, არგენტინაში დაწესებულების თანამშრომლები წლის ბოლო სამუშაო დღეს, ფანჯრიდან ძველ კალენდრებს, უვარგის უწყისებსა და ბლანკებს ყრიან. ისე რომ, ბუენოს-აირესის იმ ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: სხვადასხვა | ნანახია: 1593 | დაამატა: natia | თარიღი: 24.08.2011 | კომენტარი (0)


მარანი

 

ქვევრების ჩასაყრელი ადგილი მიწა უნდა იყოს შავი ქვიშიანი ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: სხვადასხვა | ნანახია: 1934 | დაამატა: natia | თარიღი: 24.08.2011 | კომენტარი (0)


ნაყინი - თოვლში გაყინული ხილიდანბასკინ რობინსამდე"

 

... კითხვის გაგრძელება »
კატეგორია: სხვადასხვა | ნანახია: 1562 | დაამატა: natia | თარიღი: 24.08.2011 | კომენტარი (0)


იოგურტის ისტორია

 

იოგურტს მეფეთა და ღატაკთა კერძს უწოდებდნენ. ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: სხვადასხვა | ნანახია: 1290 | დაამატა: natia | თარიღი: 24.08.2011 | კომენტარი (0)


ბარბარე ჯორჯაძე - ქართული კულინარიული ლიტერატურის ფლაგმანი

 

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: სხვადასხვა | ნანახია: 4786 | დაამატა: natia | თარიღი: 24.08.2011 | კომენტარი (0)

« 1 2 3 4 5 6 ... 30 31 »