XI-საუკუნიდანმოყოლებულიდასავლეთევროპისბევრკათოლიკურმონასტერებშიავადმყოფთამკურნალობისდროსხშირადგამოიყენებოდასხვადასხვამიქსტურები... კითხვის გაგრძელება »
არყის შექმნა მიდის ძალიან შორს წარსულში.ზოგო სპეციალისტი ამტკიცებს რომ არაყი წარმოიშვა XII-ე საუკუნეში მოსკოვის მახლობლად მდებარე სოფლებში.ზოგიც კი ამტკიცებს რომ არაყს აქვს უკრაინული ან პოლონური ფესვები.ჩვენთვის მნიშვნელობანი ის ფაკტი უნდა იყოს რომ არყის აღმოჩენასთან ერთად აღმოჩენილ იქნა აგრეთვე დისტილაციის პროცესი და პირველი სადესტილაციო ქვაბები,ეს ქვაბები შეიძლება ჩინელების ან მონღოლების დანატოვარიც იყოს რომლებიც მიეკუთვნება XII-ე საუკუნეს,ასეთ აპარატებს უნდა ვუმადლოდეთ რომ ასე განავითარეს არყის კულტურა. ყოველი შემთხვევისთვის ყველა სპეციალისტი თანხმდება იმ ვერსიაზე რომ ,არაყი წარმოიქმნა რუსული სპირტიანი სასმელისგან რომელსაც ადრე უწოდებდნენ პურის ღვინოს.რომელიც მიიღებოდა პურის ჩადებით წყალში რის შემდეგადაც ის იწყებდა დუღილს (აღსანიშნავია ისიც რომ ბურახის და ლუდის წარმოებასაც მსგავსი მეთოდი აქვს)
პიველი ცნობები არყის შესახებ ჩნდება XII-ე საუკუნეში.მაგრამ იმ ხანად მას იყენებდნენ როგორც სამკურნალო საშუალებად.მისი გავრცელება როგორც უკვე არაყი მოხდა XIV-საუკუნეში დასავლეთ ევროპასა და თვით რუსეთში
იაპონია ნამდვილად არაა "ჩემი” ქვეყანა და საერთოდაც, დასავლეთისკენ უფრო მეტად ვიყურები ხოლმე, ვიდრე აღმოსავლეთისკენ. შეიძლება კაბუკის თეატრის აზრზეც იყო კაცი, კუროსავას და ოშიმას ბევრი ფილმიც გქონდეს ნანახი, და კარგა ბლომად ძველი და ახალი დროების იაპონელი მწერლებიც წაკითხული, მაგრამ მაინც ვერაფერი გაუგო ამ ქვეყანას. იაპონიაში ნამყოფი ადამიანებიც ხშირად ადასტურებენ, თუ რა გაუმტარია იაპონური კულტურა შემეცნებითი თვალსაზრისით. იგი თითქოს საკესავით კამკამაა და გამჭვირვალე, მაგრამ ჭიქაში ჩამოისხამ თუ არა, სულ სხვა გრძნობა გიჩნდება. გულახდილად ვიტყვი, საკე რამდენიმეჯერ მაქვს გასინჯული, თუმცა ნამდვილი საკეს გემო ჯერ-ჯერობით უცნობია ჩემთვის. სიმართლე ითქვას, საქართველოში ვერც ნახავთ კარგ, ხარისხიან საკეს, ვერც მაღაზიაში და ვერც რესტორნებში. ამის მიუხედავად, ყოველთვის მაინტერესებდა ეს სასმელი, მისი ფილოსოფია, ბუნება, ტექნოლოგია. ძალიან მწყდებოდა გული, რომ საკეზე არავინ არაფერს წერდა ქართულ ენაზე, არაფერს თარგმნიდა. ჩვენთვის ხომ საკე რაღაც ცხელი სითხეა, რომელიც სათითეებით მოაქვთ და რომელსაც აუარება გრძელი რიტუალი ახლავს თავს. ეს წერილი სწორედ ასეთი მითების გასაფანტად დავწ
... კითხვის გაგრძელება »
როცა შოკოლადი პირში დნება, ტვინის ყველა უბანი ოთხჯერ უფრო ხანგრძლივ და ინტენსიურ სტიმულაციას განიცდის, ვიდრე ვნებიანი კოცნისას. ეროტიკული მენიუს ეს შეუცვლელი კომპონენტი ერთ-ერთი პოპულარული აფროდიზიაკია, რომელიც თურმე იმ ამინომჟავას შეიცავს, რაც ხელს უწყობს ენდორფინის (ბედნიერების ჰორმონის) ბუნებრივ გამოყოფას. შოკოლადი სწორად შერჩეულ მეორე აფროდიზიაკთან - ღვინოსთან ერთად კი საოცარ შედეგს იძლევა - ორივე კომპონენტს ერთი სასიამოვნოდ თავბრუდამხვევი შედეგისკენ მივყავართ. დიეტოლოგებისა და სექსოლოგების მტკიცებით, შავი შოკოლადის მომეტებული ფენილანინი და კაბერნეს ან მუსკატების, პორტოს, ხერესის ან ელიტური მშრალი წითელ
... კითხვის გაგრძელება »