მთავარი | რეგისტრაცია | შესვლა
სამზარეულო
საიტის მენიუ
ძებნა
შესვლის ფორმა
სექციის კატეგორიები
ქართული სამზარეულო [39]
ხორციანი კერძები [200]
თევზის კერძები [35]
რძის ნაწარმი [39]
ბოსტნეული/ფხალეული [138]
ფქვილეული/ბურღულეული [130]
საწებლები/სოუსები [50]
მწნილები/მარინადები [46]
მურაბები/ჯემები [97]
უცხოური სამზარეულო [45]
ცხოველის ხორცის კერძები [60]
ფრინველის ხორცის კერძები [63]
თევზის კერძები [58]
ბოსტნეული/ფხალეული [69]
სალათები [97]
ფქვილეული/ბურღულეული [71]
პიცები/ბუტერბროდები [96]
სამარხვო კერძები [144]
ტკბილეული [201]
ნამცხვრები [72]
ტორტები [84]
სასმელები [12]
კოქტეილი [4]
ლიქიორი [26]
ყავა [41]
ჩაი [39]
სხვადასხვა [306]
ჩანაწერების არქივი
კალენდარი
«  აგვისტო 2011  »
ორსამოთხხუთპარშაბკვ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
ჩვენი გამოკითხვა
შეაფასეთ საიტი
სულ პასუხი: 1362
სტატისტიკა

სულ ონლაინში: 1
სტუმარი: 1
მომხმარებელი: 0
......
...........
მთავარი » 2011 » აგვისტო » 24 » არაყი
16:01
არაყი


არაყი

 

არყის შექმნა მიდის ძალიან შორს წარსულში.ზოგო სპეციალისტი ამტკიცებს რომ არაყი წარმოიშვა XII-ე საუკუნეში მოსკოვის მახლობლად მდებარე სოფლებში.ზოგიც კი ამტკიცებს რომ არაყს აქვს უკრაინული ან პოლონური ფესვები.ჩვენთვის მნიშვნელობანი ის ფაკტი უნდა იყოს რომ არყის აღმოჩენასთან ერთად აღმოჩენილ იქნა აგრეთვე დისტილაციის პროცესი და პირველი სადესტილაციო ქვაბები,ეს ქვაბები შეიძლება ჩინელების ან მონღოლების დანატოვარიც იყოს რომლებიც მიეკუთვნება XII-ე საუკუნეს,ასეთ აპარატებს უნდა ვუმადლოდეთ რომ ასე განავითარეს არყის კულტურა. ყოველი შემთხვევისთვის ყველა სპეციალისტი თანხმდება იმ ვერსიაზე რომ ,არაყი წარმოიქმნა რუსული სპირტიანი სასმელისგან რომელსაც ადრე უწოდებდნენ პურის ღვინოს.რომელიც მიიღებოდა პურის ჩადებით წყალში რის შემდეგადაც ის იწყებდა დუღილს (აღსანიშნავია ისიც რომ ბურახის და ლუდის წარმოებასაც მსგავსი მეთოდი აქვს)

პიველი ცნობები არყის შესახებ ჩნდება XII-ე საუკუნეში.მაგრამ იმ ხანად მას იყენებდნენ როგორც სამკურნალო საშუალებად.მისი გავრცელება როგორც უკვე არაყი მოხდა XIV-საუკუნეში დასავლეთ ევროპასა და თვით რუსეთში

ხოლო XVI-ე საუკუნეში იგი ფართოდ გავრცელდა როგორც მათრობელა სასმელი ,საინტერესოა ის ფაქტი რომ რუსეთში ივანე მრისხანეს მმართველობის ეპოქაში არაყს იყენებდნენ როგორც სახელმწიფო საგადასახადო ბაჟს.უფრო გვიან პერიოდში (XVIII) არყის მისაღებად,პურის მაგივრად კარტოფილის გამოყენება დაიწყეს,და შემდეგ კი ბურღულეულის სხვადასხვა ნაირსახეობები იქნა გამოყენებული,ჩვენ დროში კი ამ ყველაზე პოპულარულ სასმელს ამზადებენ ხორბლისგან .

რუსმა მეცნიერებმა საკმაოდ დიდი წვლილი შეიტანეს არყის განვითარებაში და გაუმჯობესებაში,1789 წელს ქიმიკოსმა ტ.ე ლოვიცმა შემოიღო ახალი მეთოდი არყის გასაწმენდად სივუშის ზეთისგან,ხის ნახშირით,ხოლო 1865 წელს დ.ი. მენდელეევმა გამოაქვეყნა თავისი ნაშრომი"მოსაზრებები წყლის და სპირტის შეერთებაზე "«Рассуждение о соединении спирта с водою», რომელსაც დღესდღეობით საკმაო დიდი მნიშვნელობა აქვს ამ ინდუსტრიაში.

წარმოება.

არყის წარმოების კონცეფცია საკმაოდ მარტივია და მისი პრინციპია პროდუკტის საბოლოო სახის სისუფთავე.

მარცვალს ფქვავენ ისე რომ მიიღონ ფქვილი,შემდეგ მას უმატებენ წყალს და ადუღებენ წნევის ქვეშ,ამ ოპერაციის განმავლობაში სახამებელი,რომელსაც შეიცავს მარცვალი,გარდაიქმნება ჟელეს მაგვარ მასად,ხოლო შემდგომ კი შაქრად რომელიც დუღილის პროცესში,საფუარის დახმარებით,ტრანსფორმირდება აკოჰოლად

დუღილი გრძელდება 40 საათს და იძლევა საკმაოდ ძლიერ სასმელს (დაახლოებით 9%)რომლისგანაც შემგომ გამოიმუშავებენ საკმაოდ მაგალი ალკოჰოლის შემცველ სპირტს,რაც გახლავთ ამ ნაწარმი არყის სისუფთავის გარანტი.ამისათვის ალკოჰოლს რომელიც არის ამ მასის შემადგენლობაში წმინდავენ და კონცენტრირებას უკეთებენ,რის დროსაც გამოიყენება მუდმივი დისტილაცია გამომხდელ სისტემაში რომელიც შედგება 2-5 სვეტისგან,მათი სიმაღლე აღწევს 20-40 მეტრს,ამ სვეტებს ამზადებენ არამჟანგავი ლითონისგან მაგრამ ზოგიერთ დეტალი სპილენძისაა.საბოლოოდ სპირტი შეიცავს 96% ალკოჰოლს და არ გააჩნია ხორბლის არც სუნი და არც გემო .

იმსათვის კიდე უკეთ გავწმინდოთ მიღებული სპირტი არასასიამოვნო გემოებისგან,ბევრი მწრმოებელი წმენდს ამ სპირტს ნახშირის ფირფიტებში რომლების სიმაღლე დაახლოებით 8 მეტრია,ასეთი ოპერაციისთცის ყველაზე კარგია ვაშლის ან ბერიოზას ხის ნახშირი.

სანამ ბოთლებში ჩამოსხნა დაიყებოდეს სპირტს ურევენ უმწიკლოდ სუფთა წყალს,რადგან ამ წყალს საკმაოდ დიდი მნიშვნელობა აქვს სპირტის სისუფთავესთან.

ასეთია საერთო წარმოება ამ ძვირადღირებული და მაღალხარისხოვანი არყისა,თუმცაღა სხვადასხვა გამოსახდელ ქარხნებში სეიძლება განსხვავებული ტექნოლოგიებით ამზადებდნენ! გამოხდის პროცესში შეიძლება დაუმატოთ სხვადასხვა საკმაზები რომელიც არაყს ანიჭებს სხვადასხვა აროამტსა და გემოს,ასე მაგალითად ძვ.რუსები უმატებდნენ ანისს,მიხაკს,ბერიოზას და ბლის ფოთლების,არის მეორე ხერხი არყის არომატიზირების:

საკმაზების ჩალბობა ამ არაყში ამის მაგალითებია მოცვხრის ან წიწაკის არაყი და სხვა

არყის მოხმარება არაყი არის იდეალური სასმელი ბარისთვის.მისგან დამზადებული კოქტეილები გამოირჩევა სიმაგრით,და რაც მნიშვნელოვანია ის ამავდოულად არ ცვლის მათ გემოს.არაყს იყენებ ისეთი ცნობილი კოქტეილების დასამზადებლად როგორებიცაა:

Bloody Магу სისხლიანი მერი

Harvey Wallbanger ჰარვეი ველბენგერი

Screwdriver სქრუდრაივერი

Dry Martini დრაი მარტინი

არყის დამატებისას კოქტეილი ჯეიმს ბონდი არ კარგავს თავის სიმაგრეს არამედ პირიქით ის არბილებს ჯინის ძლიერ არომატს.

სუფთად არაყი ძალიან უხდება შავ იკრას და რუსული სამზარეულოს შედევრებს.

კატეგორია: სხვადასხვა | ნანახია: 1525 | დაამატა: natia | ტეგები: არაყი | რეიტინგი: 0.0/0
სულ კომენტარები: 0
სახელი *:
Email *:
კოდი *: