თუთა
თუთა,
თუთის ხე, ბჟოლა (Morus), ფოთოლმცვივანი ხეებისა და იშვიათად ბუჩქების გვარი თუთისებრთა ოჯახისა. გვარი შეიცავს 24-მდე სახეობას, რომლებიც გავრცელებულია აღმოსავლეთ და სამხრეთ-აღმოსავლეთ აზიაში, სამხრეთ ევროპაში, ჩრდილოეთ ამირიკის სამხრეთ ნაწილში, სამხრეთ ამერიკის ჩრდილოეთ-დასავლეთ ნაწილში, ნაწილობრივ აფრიკაში. საქართველოში იზრდება თუთის 2 სახეობა თეთრი თუთა (Morus
alba) და ხართუთა (Morus
nigra). თუთის
შემადგენლობა:წყალი-89,76%, გლუკოზა-9,19%, თავისუფალი მჟავები,უმეტესად ლიმონისა და ვაშლისა-1,86%, აზოტოვანი ნივთიერებანი-0,39%,
პექტინი,ცხიმები,მარილები და ალოე-20,30%, უხსნადი წნ.-1,25%, ნაცარი-0,57%. შავი თუთის წვენი შეიცავს 20-25 გრ ლიმონის მჟავას ერთ ლიტრზე.შავი თუთა თეთრისგან იმით განსხვავდება,რომ შეიცავს ორჯერ მეტ რკინას:შავი თუთა რკინას შეიცავს 6,32% რაოდენობით,თეთრი კი 3,93%. ქართულ ხალხურ მედიცინაში წითელ თუთას იყენებენ ფაღარათის დროს,როგორც შარდსადენ საშუალებას.თუთის ნაყოფის ნახარშს ხმარობენ გამოსავლებად ყელის დაჩირქების დროს.
წყარო:
ira-gar.blogspot.com
|