სტაფილო
სათესი
სტაფილო -
Daucus sativus (Hoffm) Roehl., ქოლგოსანთა - Apiaceae (Umbellferae) ოჯახს მიეკუთვნება. სათესი სტაფილოს მრავალი ჯიშია გამოყვანილი. ისინი ერთმანეთისაგან განსხვავდებიან გარემოსადმი მოთხოვნებით, მოსავლიანობით, გემოთი და ა.შ.ოფიცინალური მედიცინა მათ ერთმანეთისაგან არ ანსხვავებს. სამედიცინო ნედლეულია სტაფილოს ნედლი ფესვი (ძირხვენა) -
Radix Dauci recens. იღებენ კარგად დამწიფებულ ძირხვენებს. მათ ყველა
კარგად იცნობს. აღვნიშნავთ მხოლოდ, რომ ძირხვენის ფერი შეიძლება საკმაოდ დიდ დიაპაზონში იცვლებოდეს. ნედლი ძირხვენები არის კაროტინოიდების საქარხნო წყარო. ძირხვენა შეიცავს: C, B1,
B2 ვიტამინებს,
α-, β-, γ-, ε- კაროტინოიდებს,
ეთერზეთებს,
კუმარინებს,ლიკოპინს,ორგანული მჟავებს ,პანთოთენის მჟავას, ფიტოენს, ფიტოფლუინს, ლავონოიდებს, ფურანოქრომონებს,
შაქრებს, ცხიმებს,ცხიმოვანი ზეთებს სტაფილოს მედიცინა ძირითადად კაროტინის მისაღებად იყენებს; იღებენ ვიტამინების ნაკლებობისას; ნაყოფებისა და თესლებისაგან
ამზადებენ პრეპარატს " დაუკარინი". მას იყენებენ კორონარული უკმარისობის, სტენოკარდიული შეტევების და ათეროსკლეროზის
დროს; რიგი მონაცემებით წვენს აქვს სპაზმოლიტური, ქვების დამშლელი თვისებები. იყენებენ პიელონეფრიტის, ქოლეცისტიტის, სანაღვლე გზების დისკინეზიის დროს.
წყარო:
ecopharm.sangu.ge
|