შვრია
შვრია
კულტურული
მცენარეა.
გავრცელებულია
პრაქტიკულად
ყველა ქვეყანაში. დიდ ფართობებზე ითესება აშშ–ში, რუსეთში,უკრაინაში და სხვა.არსებობს სელექციური ჯიშები.
1. შვრიის თესლი, კილებით არის დაფარული. ამის გამო მის გაღივებას
შედარებით
მეტი დრო და წყალი ჭირდება. შესაბამისად - შვრია რაც შეიძლება ადრე უნდა დაითესოს, როგორც კი წინამორბედი კულტურა იქნება აღებული.
2. შვრიის მარცვალი არათანაბარია. მცირე ზომის მარცვლების დათესვა დააკნინებს ნათესს და შეამცირებს
მოსავლია რაოდებობას. ამიტომ, აუცილებელია თესლის გადარჩევა და სათესლე მხოლოდ მსხვილი მარცვლების დატოვება.
3. შვრია რეალურად ყოველთვის ავადდება ჟანგათი ან გუდაფშუტათი.
ამიტომ. თესლის შეწამვლა აუცილებელია. ცხადია ყველა ნორმის დაცვით.
- ჰავა .შვრია ზომიერი ჰავის მცენარეა, მისი თესლი გაღივებას იწყებს 2 - 3 0 სითბოს პირობებში. აღმონაცენი თავისუფლად იტანს 7 - 9 გრადუსამდე ყინვებსაც. უჭირს მაღალ ტემპერატურაზე.-.
- ტენი. ტენის მოყვარული მცენარეა. განსაკუთრებით ბევრი ტენი ჭირდება თესლის გაღივებისა და მწვანე მასის შექმნის პერიოდში.
- ნიადაგი. ნიადაგებისადმი მომთხოვნი არაა. ეგუება მჟავე ნიადაგებს. ვერ ეგუება ბიცობ და მარილიან
ნიადაგებს.
- მოსავალი. სხვა პურეულებთან შედარებით მცირეა. ჩვენს პირობებში მოსავალი რეალურად 1 - 2 ტონას არ აჭარბებს.
- თესლბრუნვა. თესლბრუნვაში შვრიის მოთავსება შესაძლებელია ყველა კულტურის შემდეგ. ცხადია, უკეთესია სათოხნი კულტურებისაგან განთავისუფლებული
მინდორი. ვერ იტანს ზედიზედ თესვას.
- აგროტექნიკა.. მიწის მზრალად მოხვნა, გაზაფხულზე ხნულის გაფხვიერება და დაფარცხვა
.
- ნიაგადის განოყიერება. ორგანული სასუქები უშუალოდ შვრიისათვის არ შეაქვთ.
იგი მაქსიმალურად იყენებს წინამორბედი კულტურებში შეტანილ სასუქებს.
1. კულინარიაში შვრია ფრიად პოპულარული გახდა.
2. შვრიის მარცვალი ძვირფასი კონცენტრირებული საკვებია ცხოველებისა და ფრინველისათვის,
3. შვრია სწრაფმზარდი მცენარეა, უხვი ამონაყრით. ერთ ჰექტარზე
ორ ტონამდე მწვანე მასას იძლევა, მწვანე საკვებად და სენაჟად. იყენებენ თივადაც, თუმცა ხარისხით ბალახეულ თივას ჩამოუვარდება.
4. შვრია კარგი წინამორბედია სათოხნი სამკურნალო მცენარეებისათვის, ტოვებს სუფთა ნიადაგს.
წყარო:
ecopharm.sangu.ge
|