სასარგებლო რჩევები დიასახლისებს
ლობიო
უამრავი ჯიშისაა...თუ ამოლესილ ლობიოს აკეთებთ, წითელი შეარჩიეთ, მოსახრაკად კი გურული ლობიო სჯობს.
· ხარისხიანი კომბოსტო მრგვალია, თეთრი, ოდნავ მომწვანო, ფოთლები ერთმანეთზე მჭიდროდაა მიკრული.
· კარტოფილს თხელი კანი უნდა ჰქონდეს. ახალგაჭრილი კარტოფილის ნაჭრები ერთმანეთს წაუსვით. თუ აქაფდა,
კარტოფილი
კარგი ხარისხისაა.
. რძე შესამოწმებლად
გამჭვირვალე
ქილაში ჩაასხით, უკან ანთებული სანთელი მიუდგით და ქილაში გაიხედეთ, თუ რძე წყალნარევი არ არის, ანთებული სანთელი არ გამოჩნდება.
· ქვაბი ცეცხლზე მეტისმეტად დიდხანს არ გააჩეროთ.
კერძს 2-3
დღის სამყოფს ნუ მოამზადებთ, რადგან გაცხელებისას მასში არსებული ვიტამინები იშლება და კერძი უფასურდება.
· ვიტამინებს შლის ტუტეც, ამიტომ კერძის მომზადებისას ქვაბში ნუ ჩაყრით
სოდას.
· წვნიანის მომზადებისას ბოსტნეული ადუღებულ წყალში ჩაყარეთ.
· ხილი და ბოსტნეული
ფრთხილათ გაასუფთავედ-ვიტამინები უმთავრესად ზედა ფენაშია თავმოყრილი, ეცადეთ, ნაფცქვენს არ გააყოლოთ.
· ხილიცა და ბოსტნეულიც
უმჯობესია
კანიანად მოხარშოდ და მერეღა გაფცქვნათ.
· თუ კარტოფილს
ცხიმში წვავთ, უმჯობესია მაღალი ტემპერატურიდან დაიწყოთ.
· ბოსტნეული ქვაბში ჩაყრის წინ დაჭერით.
თუ დრო ვერ გამოზომეთ, გაფცქვნილი კარტოფილი ცივ წყალში შეინახეთ, სხვა ბოსტნეული კი-თავდახურულ ჭურჭელში.
· როცა კარტოფილს ცივ წყალში
ყრით და ისე ადუღებთ, C ვიტამინის 40% იკარგება. თუ მას პირდაპირ მდუღარე წყალში ჩაყრით, მხოლოდ 10%-ს დაკარგავთ.
· საზოგადოდ, კარტოფილის მოხარშვა ორთქლზე სჯობს.
· ბოსტნეული მოსახრაკად გახურებულ ცხიმიან ტაფაზე დაყარეთ და სწრაფად მოურიეთ. ცხიმის გარსი მას ჟანგბადის შეხებისაგან დაიცავს და ვიტამინებს შეუნარჩუნებს.
· გაზქურის ხმარებისას ბინაში საგრძნობლად იზრდება ტოქსიკური ნივთიერებების კონცენტრაცია. უკეთესია, სანამ გაზი ანთია, სარკმელი ღია იყოს.
დღის განმავლობაში სამზარეულო 2-3-ჯერ გაანიავეთ გამჭოლი ქარით.
წყარო:
kveba.ge
|