პალინკა
დროს,
როდესაც ზაფხულის მოახლოებასთან დაკავშირებით ღმერთს მადლობას სწირავდნენ და სასმელში ყველანაირ ხილს ურევდნენ, იმისათვის, რომ ხილის ღმერთი მომდევნო წელსაც გულუხვი ყოფილიყო და მოსავალიც უხვად მიეცა ხალხისთვის. ჩვენს დროში "პალინკას” დამზადებასა და მირთმევას ტრადიციები და დღესასწაულები აღარ ჭირდება. სასმელის დამზადება სულ ადვილად შეგიძლიათ, თუ გაქვთ ხილი და შაქარი. მის შემადგენლობაში სპირტის 37.5 პროცენტია. მიუხედავად იმისა, რომ სასმელში საკმაოდ დიდი რაოდენობის სპირტია, მე-16 საუკუნეში მას წამლების შემადგენლობაშიც
იყენებდნენ.
ამბობდნენ,
რომ
"პალინკა”
ხელს უწყობს საკვების მონელებას, განსაკუთრებით იმ შემთხვევაში, თუ ცხიმს შეიცავს. ცნობილი ფაქტია, რომ უნგრეთში ძირითადად ცხიმიან კერძებს ანიჭებენ უპირატესობას. ასე რომ, შეგიძლიათ მიირთვათ დიდი რაოდენობის ცხიმიანი კერძები, დააყოლოთ "პალინკა” და თან კუჭის ტკივილიც არ შეგაწუხებთ.
წყარო:
avtoradio.ge
|