მთავარი | რეგისტრაცია | შესვლა
სამზარეულო
საიტის მენიუ
ძებნა
შესვლის ფორმა
სექციის კატეგორიები
ქართული სამზარეულო [39]
ხორციანი კერძები [200]
თევზის კერძები [35]
რძის ნაწარმი [39]
ბოსტნეული/ფხალეული [138]
ფქვილეული/ბურღულეული [130]
საწებლები/სოუსები [50]
მწნილები/მარინადები [46]
მურაბები/ჯემები [97]
უცხოური სამზარეულო [45]
ცხოველის ხორცის კერძები [60]
ფრინველის ხორცის კერძები [63]
თევზის კერძები [58]
ბოსტნეული/ფხალეული [69]
სალათები [97]
ფქვილეული/ბურღულეული [71]
პიცები/ბუტერბროდები [96]
სამარხვო კერძები [144]
ტკბილეული [201]
ნამცხვრები [72]
ტორტები [84]
სასმელები [12]
კოქტეილი [4]
ლიქიორი [26]
ყავა [41]
ჩაი [39]
სხვადასხვა [306]
ჩანაწერების არქივი
კალენდარი
«  აგვისტო 2011  »
ორსამოთხხუთპარშაბკვ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
ჩვენი გამოკითხვა
შეაფასეთ საიტი
სულ პასუხი: 1366
სტატისტიკა

სულ ონლაინში: 1
სტუმარი: 1
მომხმარებელი: 0
......
...........
მთავარი » 2011 » აგვისტო » 24 » მჟაუნა
01:37
მჟაუნა


მჟაუნა

 

მჟაუნა –(ხალხ: მჟავე ღვალო, მჟაველა, მჟავია) (Rumex acetosa), მრავალწლოვანი ორსახლიანი ბალახოვანი მცენარე მატიტელასებრთა ოჯახისა. აქვს სწორი ღერო, რომლის სიმაღლე 30–100 სმ. აღწევს, მოგრძო ისრისები ფოთოლი და მუქი ყავისფერი პრიალა კაკლუჭა ნაყოფი. საქართველოში იზრდება ბუჩქნარებში, ნახევარ მდელოებსა და ტყის პირებზე თითქმის სუბალპურ სარტყელამდე. საადრეო ბოსტნეულია, ჭამენ ღეროსა და ფოთლის ნორჩობისას უმს, ხმარობენ წვნიანში. ცხიმზეთს, ორგანულ მჟავას, მთრილავ ნივთიერებებს, ფლავანოიდებსკემპფეროლს, კუმარინს, კვარცეტინს, რუტინს, ცილებს, პიგმენტებს, ვიტ. C,B-1, B-2, R, PP, E. რგებს: ცინგას, ქეცს, ქარებს, სიმსივნეს, დაჟეჟილობას, წყლულს, დიზინტერიას, სისხლის შემაჩერებელშემადედებელია. მჟაუნას ჯიშებიდან კულტურაშია ბელვიური, ოდესური 17, მაიკოპური 10 და ფართოფოთლიანი.

კატეგორია: სხვადასხვა | ნანახია: 1596 | დაამატა: natia | ტეგები: მჟაუნა | რეიტინგი: 0.0/0
სულ კომენტარები: 0
სახელი *:
Email *:
კოდი *: