მთავარი | რეგისტრაცია | შესვლა
სამზარეულო
საიტის მენიუ
ძებნა
შესვლის ფორმა
სექციის კატეგორიები
ქართული სამზარეულო [39]
ხორციანი კერძები [200]
თევზის კერძები [35]
რძის ნაწარმი [39]
ბოსტნეული/ფხალეული [138]
ფქვილეული/ბურღულეული [130]
საწებლები/სოუსები [50]
მწნილები/მარინადები [46]
მურაბები/ჯემები [97]
უცხოური სამზარეულო [45]
ცხოველის ხორცის კერძები [60]
ფრინველის ხორცის კერძები [63]
თევზის კერძები [58]
ბოსტნეული/ფხალეული [69]
სალათები [97]
ფქვილეული/ბურღულეული [71]
პიცები/ბუტერბროდები [96]
სამარხვო კერძები [144]
ტკბილეული [201]
ნამცხვრები [72]
ტორტები [84]
სასმელები [12]
კოქტეილი [4]
ლიქიორი [26]
ყავა [41]
ჩაი [39]
სხვადასხვა [306]
ჩანაწერების არქივი
კალენდარი
«  აგვისტო 2011  »
ორსამოთხხუთპარშაბკვ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
ჩვენი გამოკითხვა
შეაფასეთ საიტი
სულ პასუხი: 1362
სტატისტიკა

სულ ონლაინში: 1
სტუმარი: 1
მომხმარებელი: 0
......
...........
მთავარი » 2011 » აგვისტო » 24 » მესკალი
16:33
მესკალი


მესკალი

 

XVII- საუკუნეში ესპანელებმა მექსიკაში თან ჩაიტანეს დისტლიცაიის ოსტატობა, რის შედეგადაც მათ პულკეს ფუძეზე მიიღეს ძლიერი სპირტიანი სასმელი, და მას დაარქვეს მესკალი. ეს დასახელება იყო ნასესხები აცტეკების ენიდან ნაუატლი და შედგება -2 სიტყვისგან:

melt, რაც ნიშნავს "Maguey" და "Ixcalli" რას ითარგმნება, როგორც მოხარშული. მესკალი გამოიყენება მადის გასაუმჯობესებლად, საჭმლის გადასამუშავებლად, ჭრილობის შესახორცებლად, ტკივილის გასაყუჩებლად. მას სვავდნენ რომ მოეკლათ წყურვილი მზის დარტყმის შემდეგ, მოეხსნათ დაღლილობა, და ასევე სვავდნენ როგორც გონებრივი საქმიანობის მასტიმულირებელსაც.

ტელკილა და მესკალი-მექსიკელების ეროვნული სასმელებია, რომელსაც ღებულობენ მცენარის გამოხდით (დისტილაციით), რომელსაც მექსიკაში ჰქვია მაგუე (Maguey) და მიეკუთვნება აგავის სახეობას. ტეკილას და მესკალის საერთო წინაპარი, არის პულკე, დადუღებული აგავის წვენი, რომელიც არსებობდა მესიკაში ადრეული წლებიდან. ეს სასმელი ძალიან პოპულარული იყო აცტეკების ტომში, ისინი მას ღვისნი მაგივრად იყენებდნენ ტრაპეზის დროს.

მესკალი არსებობს ორი სახის:

Natural-მესკალი, რომელსაც არ გაუვლია დავარგების პროცესი.

Anejo-ეს მესკალი ვარგდება არანაკლებ ერთი წლისა მუხის კასრებში.

მესკალის წარმოება:

მესკალს ამუშავებენ მექსიკის ზოგიერთ შტატებში:

საკატეკასი, სინალოა, სან-ლუის-პოტოსი, კოაუი-ლა, ოახაკა და უევო-ლეონი, აგავის შემდეგი სახოებებიდან: Maguey mescalero, Koch, Agave esperima Jacobi, Agave weberi Cela, Agave potatorum Zucc და სვა.

მესკალის წარმოება ხორციელდება ძირითადად პატარა ოჯახურ სახდელებში. თხრიან მიწაში ორმოს, მის ძირში ალაგებენ ქვებს და ანთებენ კოცონს. როდესაც ქვები ცხელდება ნარჩნებს იღებენ, ორმოს ძირში ალაგებენ პინას და ზევიდან აყრიან მიწას და აგავის დამუშავებულ ფოთლებს. მცენარე ითუშება ამ მეთოდით 2-3 დღის მანძილზე, შემდეგ ფქვავენ, დიდი ქვის ლოდების საშუალებით, შემდეგ ხდება ბლანტი წვენის გამოწურვა. მიღებული დუღს რამდენიმე დღე შემდეგ ხდება დისტილირება (გამოხდა).

ადრე არსებობდა ორი სახის მესკალი:

ჩვეულებრივი, მიღებული ერთი გამოხდის გზით 25% სიმაგრით.

Mezcal Refino-ოჯერადი გამოხდის მეთოდით 55% სიმაგრით.

დღეს მესკალს გამოიმუშავებენ მხოლოდ ორჯერადი დისტილაციის მეშვეობით, ძალიან უბრალო კონსტრუქციის გამოსახდელ აპარატში, რომელიც ხურდება ჩვეულებრივი მერქნით, შემდეგ გამოხდიან და შეურევენ წყალს. გამოხდილი მესკალის სიმაგრე მერყეობს 43-55% მდე, ხოლო ექსპორტისათვის 40-43% მდე. იგი ხასიათდება მდგრადი გემოთი და ქარვისფერი შეფერილობით.

კატეგორია: სხვადასხვა | ნანახია: 1335 | დაამატა: natia | ტეგები: მესკალი | რეიტინგი: 0.0/0
სულ კომენტარები: 0
სახელი *:
Email *:
კოდი *: