მთავარი | რეგისტრაცია | შესვლა
სამზარეულო
საიტის მენიუ
ძებნა
შესვლის ფორმა
სექციის კატეგორიები
ქართული სამზარეულო [39]
ხორციანი კერძები [200]
თევზის კერძები [35]
რძის ნაწარმი [39]
ბოსტნეული/ფხალეული [138]
ფქვილეული/ბურღულეული [130]
საწებლები/სოუსები [50]
მწნილები/მარინადები [46]
მურაბები/ჯემები [97]
უცხოური სამზარეულო [45]
ცხოველის ხორცის კერძები [60]
ფრინველის ხორცის კერძები [63]
თევზის კერძები [58]
ბოსტნეული/ფხალეული [69]
სალათები [97]
ფქვილეული/ბურღულეული [71]
პიცები/ბუტერბროდები [96]
სამარხვო კერძები [144]
ტკბილეული [201]
ნამცხვრები [72]
ტორტები [84]
სასმელები [12]
კოქტეილი [4]
ლიქიორი [26]
ყავა [41]
ჩაი [39]
სხვადასხვა [306]
ჩანაწერების არქივი
კალენდარი
«  აგვისტო 2011  »
ორსამოთხხუთპარშაბკვ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
ჩვენი გამოკითხვა
შეაფასეთ საიტი
სულ პასუხი: 1366
სტატისტიკა

სულ ონლაინში: 1
სტუმარი: 1
მომხმარებელი: 0
......
...........
მთავარი » 2011 » აგვისტო » 24 » ქონდარი
01:42
ქონდარი


ქონდარი

 

ბაღის ქონდარი

მიეკუთვნება ტუჩოსანთა ოჯახს – Lamiaceae (Labiatae). გამოიყენება ქონდრის ბალახი (მიწისზედა ნაწილი).იგი შეიცავს  1,5 პროცენტამდე ეთეროვან ზეთებს, მათ შორის  30 პროცენტამდე კარვაკროლს, 20 პროცენტამდე პარაციმოლს. შეიცავს მთრთილავ ნივთიერებებს და ლორწოს. უნდა შეირჩეს მეშომპალით მდიდარი, მსუბუქი, ფხვიერი ნიადაგი. უყრავს მზე , ცუდად ხარობს ჩრდილში. წყლისადმი მოთხოვნილებით არ გამოირჩევა. თესლბრუნვაში ათავსებენ სათოხნი კულტურების შემდეგ,რომელთათვისაც ნიადაგი გაანოყიერეს. თესლბრუნვაში სწორად ცასმის შემთხვევაში, ნიადაგის განოყიერება საჭირო არაა. საუქის პირობით ოდენობად მიიჩნევენ 50–60 კილოგრამ აზოტსა და 40 კილოგრამ ფოსფორს. თესავენ ღია გრუნტში აპრილის ბოლოს. მწკრივებს შორის მანძილის 30–40 სანტიმეტრია.ერთ ჰექტარზე დაახლოებით 4 კილოგრამი თესლია საჭირო. თესლი მე–15 დღიდან უკვე იწყებს გაღივების უნარის დაკარგვას. ითესება ზედაპირულად, ხალხში რასაც მოთესვა ეძახიან. თოხნა, კულტივაცია, მარგვლა სარეველების მოძალების კვალობაზე. გამოიყენება მცენარის მიწისზედა ნაწილი, გამხმარი ან ნედლი სახით. მოსავლის აღება ხდება ყვავილობის დაწყებისთანავე. ადრეული ნათესის დაახლოებით ივლისში, გვიანის სექტემბერში. ღერო არ უნდა იყოს გაიხეშებული. აღება დიდ პლანტაციებში ხდება სათიბელათი. შრობისას იყენებენ საჩეჩელას , რათა ღეროების შემცველობა მინიმალური იყოს. გაშრობისას მცენარე კარგავს წონის დაახლოებით 70 პროცენტს. თუკი საშუალებაა , ჯობს გადაიჭრას მცენარის სიმაღლის მხოლოდ ნახევარი ან მესამედი. ამ შემთხვევაში,  ნედლეულის ხარისხი მაღალია და მოსალოდნელია მცენარემ თავიდან ამოიყაროს.

 

მთის ქონდარი

საქართველოს მთლიან რეგიონებში, უფრო პერსპექტიული ჩანს, მთის ქონდარის (Satureja montana) მოყვანა. იგი მრავალწლოვანი მცენარეა, შეიცავს მსგავს ნივთიერებებს და რაც მთავარია კარვაკროლს. საერთაშორისო ბაზარი, ბაღის ქონდარის თანაბრად ცნობს ამ მცენარეს. უფრო მეტიც, მას შეიძლება უფრო ფართე მარკეტინგული არეალიც შეექმნას.ამასთან, დაასაქმებს მთის მოსახლეობას. მთის ქონდარის თესლის მოგროვება ბუნებაში შეიძლება. 1000 ცალი თესლი წონა ერთ გრამს ვერ აღწევს. ირგვება , ისე რომ მცენარეები ერთმანეთისაგან 40 სანტომეტრით იქნენ დაცილებული. ჰექტარზე 15 ტონამდე მშრალი მასის მასისა და 3–4 ტონა გამშრალი მასისი მიღება შეიძლება. მოსავალი მე–3 წლიდან მიიღება, სავარაუდოდ 7–8 წლის მანძილზე. გამარგვლა შეიძლება ხელით, ფრთხილად, რომ ახალი ამონაყრების ჩანასახი არ დავაზიანოთ. გამოყენება ევროპულ კულინარიაში, ფარმაცევტული მრეწველობა ბაღის ქონდარს იყენებს სამკურნალო ჩაისა და ნაყენების, ეთერზეთის დასამზადებლად (Oleum saturejae). სუნელის სახით მისი გამოყენება გარკვეულ სიფრთხილეს მოთხოვს, რათა მისი გემო არ სჭარბობდეს სხვა სუნელების გემოს. სამზარეულოში გამოიყენებენ ცოცხალ და გამხმარ ფოთლებსა და ღეროებს. მისი ფოთლები არ იჭრება წვრილად, მხოლოდ მთლიანად იყენებენ კერძებში. ცოცხალი ქონდარი დიდი პოპულარობით სარგებლობს მწვანე და თეთრი ლობიოს, აგრეთვე სხვა პარკოსნების კერძების დასამზადებლად. გახმარი ფოთლები წარმოადგენენ კლასიკურ სუნელს ყველა პარკოსნების კერძებისათვის. ქონდარს იყენებენ სოკოს (შამპინიონების გარდა), ხორცის, კარტოფილის სალათების, მოხარშული თევზის, მაიონეზის, ბივშტექსის, ძეხვის, კატლეტის, შემწვარი კარტოფილის, კონსერვირებული კიტრის, ბოსტნეულის, ყველა სახის კომბოსტოს, ხორცის რაგუს, ყველის კერძების და მარილიანი ნამცხვრის დამზადებისას, ევროპაში ბევრს მოსწონს ნამცხვარი ქონდარით.

 

წყარო: medgeo.net

კატეგორია: სხვადასხვა | ნანახია: 4867 | დაამატა: natia | ტეგები: ქონდარი | რეიტინგი: 0.0/0
სულ კომენტარები: 0
სახელი *:
Email *:
კოდი *: