მთავარი | რეგისტრაცია | შესვლა
სამზარეულო
საიტის მენიუ
ძებნა
შესვლის ფორმა
სექციის კატეგორიები
ქართული სამზარეულო [39]
ხორციანი კერძები [200]
თევზის კერძები [35]
რძის ნაწარმი [39]
ბოსტნეული/ფხალეული [138]
ფქვილეული/ბურღულეული [130]
საწებლები/სოუსები [50]
მწნილები/მარინადები [46]
მურაბები/ჯემები [97]
უცხოური სამზარეულო [45]
ცხოველის ხორცის კერძები [60]
ფრინველის ხორცის კერძები [63]
თევზის კერძები [58]
ბოსტნეული/ფხალეული [69]
სალათები [97]
ფქვილეული/ბურღულეული [71]
პიცები/ბუტერბროდები [96]
სამარხვო კერძები [144]
ტკბილეული [201]
ნამცხვრები [72]
ტორტები [84]
სასმელები [12]
კოქტეილი [4]
ლიქიორი [26]
ყავა [41]
ჩაი [39]
სხვადასხვა [306]
ჩანაწერების არქივი
კალენდარი
«  აგვისტო 2011  »
ორსამოთხხუთპარშაბკვ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
ჩვენი გამოკითხვა
შეაფასეთ საიტი
სულ პასუხი: 1366
სტატისტიკა

სულ ონლაინში: 2
სტუმარი: 2
მომხმარებელი: 0
......
...........
მთავარი » 2011 » აგვისტო » 23 » ხურმა (კარალიოკი)
22:56
ხურმა (კარალიოკი)


ხურმა (კარალიოკი)

 

საქართველოში ძირითადად გავრცელებულია სუბტროპიკული (იაპონური) და კავკასიური ხურმა. ქართული ხურმის ნაყოფი მდიდარია ფრუქტოზით. ნაყოფი ღია ნარინჯისფერი, ან მოწითალო ფერისაა. ზომით დაახლოებით 70–80 მმ. გვხვდება ხურმის სხვა ჯიშებიც, რომელთაც უფრო მუქი, მოშავო ფერის კანი გააჩნიათ. ყურადღების ღირსია ტკბილი, არამწკლარტე ჯიშები, რომელთა ნაყოფი გამოირჩევა კარგი ტრანსპორტაბელურობით და ტკბილი გემოთი. მათი ნაყოფები სიმწკლარტით არ ხასიათდებიან და საჭმელად ვარგისია შეყვითლების შემდეგნაყოფის დარბილებამდე. დამწიფებამდე, ხურმის ზოგიერთი ჯიშის ნაყოფს წებოვანი, მკვეთრი გემო აქვს. სამაგიეროდ, მწიფე ხურმა თაფლივით ტკბილია. ქართული ხურმის ნაყოფის კვებითი ღირებულება ძალზე დიდია. გამხმარი ხურმის ჩირში ფრუქტოზის რაოდენობა 60%-მდე აღწევს. ნაყოფი აგრეთვე შეიცავს ”A” და ”C” ვიტამინის მნიშვნელოვან რაოდენობას. საქართველოში ძირითადად ორი სახეობის ხურმა გვხვდება: ჩვეულებრივი ხურმა, რომლის მირთმევაც მხოლოდ სრული დამწიფების შემდეგ არის შესაძლებელი და .. კარალიოკიმისი ნაყოფის მირთმევა მაშინაც არის შესაძლებელი, როდესაც ის ჯერ კიდევ მკვრივი კონსისტენციისაა. ხურმის ტკბილ ჯიშებს ეკუთვნიან: ჩინებული, ფუიუ და მეოცე საუკუნე. ამ ჯგუფის ხურმის როგორც მოუმწიფებელ, ასევე მწიფე ნაყოფებს სიმწკლარტე არ ახასიათებთ. საქართველოში გავრცელებულია ხურმის შემდეგი ჯიშები: ჩინებული, მეოცე საუკუნე, ჰაჩია, ჰიაკუმე და ზენჟი-მარუ.

 

წყარო: elitist-tea.ge

კატეგორია: სხვადასხვა | ნანახია: 4180 | დაამატა: natia | ტეგები: ხურმა (კარალიოკი) | რეიტინგი: 0.0/0
სულ კომენტარები: 0
სახელი *:
Email *:
კოდი *: