კუპატი
საშობაოდ დაკლული ღორის ნაწლავებისაგან ამზადებენ კუპატს. ძალიან დიდ
ხანს და ყურადღებით რეცხავენ ნაწლავებს (სოდით, მარილით ან ღერღილით). აარჩევენ
თანაბარი ზომის რამოდენიმე ნაწლავს და შეინახავენ ცალკე. დანარჩენს გაავლებენ
ნელთბილ წყალს და დადგამენ მოსახარშად ღორის ფილტვთან, ღვიძლთან და ელენთასთან
ერთად. მოხარშულ ნაწილებს დაჭრიან წვრილად მოაყრიან ქონდარს, მარილს, წითელ
წიწაკას და ბროწეულის მარცვლებს. მიღებულ
მასას ჩატენიან მოუხარშავ გადაბრუნებულ ნაწლავებში. მოუკრავენ თავს და
ჩამოჰკიდებენ ჰაერზე ან კვამლზე გასაშრობად. ასეთი წესით დამზადებული კუპატი გაზაფხულამდე
ინახება. სუფრაზე მიიტანება შამფურზე ან ტაფაზე შემწვარი ტყემლის საწებელთან და ღომთან ერთად.
|