მთავარი | რეგისტრაცია | შესვლა
სამზარეულო
საიტის მენიუ
ძებნა
შესვლის ფორმა
სექციის კატეგორიები
ქართული სამზარეულო [39]
ხორციანი კერძები [200]
თევზის კერძები [35]
რძის ნაწარმი [39]
ბოსტნეული/ფხალეული [138]
ფქვილეული/ბურღულეული [130]
საწებლები/სოუსები [50]
მწნილები/მარინადები [46]
მურაბები/ჯემები [97]
უცხოური სამზარეულო [45]
ცხოველის ხორცის კერძები [60]
ფრინველის ხორცის კერძები [63]
თევზის კერძები [58]
ბოსტნეული/ფხალეული [69]
სალათები [97]
ფქვილეული/ბურღულეული [71]
პიცები/ბუტერბროდები [96]
სამარხვო კერძები [144]
ტკბილეული [201]
ნამცხვრები [72]
ტორტები [84]
სასმელები [12]
კოქტეილი [4]
ლიქიორი [26]
ყავა [41]
ჩაი [39]
სხვადასხვა [306]
ჩანაწერების არქივი
კალენდარი
«  აგვისტო 2011  »
ორსამოთხხუთპარშაბკვ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
ჩვენი გამოკითხვა
შეაფასეთ საიტი
სულ პასუხი: 1361
სტატისტიკა

სულ ონლაინში: 1
სტუმარი: 1
მომხმარებელი: 0
......
...........
მთავარი » 2011 » აგვისტო » 23 » ჯავზი (მუსკატის კაკალი)
22:31
ჯავზი (მუსკატის კაკალი)


ჯავზი (მუსკატის კაკალი)

 

ჯავზი - Myristica fragrans Houtt. იგივე მუსკატის კაკალი, მარადმწვანე ხეა. სიმაღლით 20 მეტრს აღწევს.მიეკუთვნება მუსკატების ოჯახს. ეკვატორული სარტყლის ტიპიური მცენარეა. 5–6 წლის ასაკიდან ჰყვავის მთელი წლის განმავლობაში. ნაყოფს 40 წლამდე იძლევა . წლის მანძილზე ერთი ხიდან 3–დან 10 ათასამდე კაკალს კრეფენ. ზოგიერთი მცენარე 100 წლამდე ცოცხლობს. ჯავზის ნაყოფი გარეგნულად ატამს ჰგავს; მომწიფებისას კი ორად გასკდომას იწყებს. ნაყოფს მასიური, მჟავე გემოს რბილობი აქვს. მასში განთავსებულია მსხვილი თესლი, რომელიც დაცულია მაგარი ნაჭუჭით და დაფარულია ხორციანი თესლსაფრით (სწორედ იგი ხასიათდება ნადვილი მუსკატის ფერით). მზეზე გამოშრობის შემდეგ, თესლსაფარი ხდება მყიფე, არომატული და  იღებს ნარინჯისფერ-მოყვითალო ფერს. თესლსაფრის მოცილების შემდეგ, თესლს აშრობენ, ამტვრევენ და იღებენ შუაგულს. ჯავზის ხის წარმოშობის ადგილად ითვლება მოლოხის კუნძული და ბანდის ზღვის კუნძულები. იგი მოჰყავთ ინდონეზიაში, ინდოეთში, შრილანკაზე, გრენადასა და აფრიკაში. თავად ჯავზი და მუსკატის ფერი ევროპაში მე�8 საუკუნიდან არის ცნობილი. თესლები 15 %–მდე ეთერზეთებს შეიცავს. თესლის ბირთვში კი გვხვდება მაღალცხიმოვანი ზეთი. ცხიმში აღმოჩენილია ნარკოტიკული  ზემოქმედების მქონე მომწამვლელი ნივთიერება, რომელსაც ფენილპროპანის დერივატებს მიაკუთვნებენ. მისი დიდი რაოდენობით გამოყენება საშიშია  მუსკატის კაკალი მომწამვლელ თვისებებს ამჟღავნებს.



გამოყენება ევროპულ კულინარიაში: იყენებენ კრემებისა და შოკოლადის პუდინგების დამზადებისას. მრავალ ტკბილეულში, საახალწლო ნამცხვრებში, ვაშლის, ქლიავის, გარგარის კომპოტებში და მურაბებში. ზოგიერთი მზარეული მას უმატებს ბულიონებში, სუპებში, პაშტეტებში, ბოსტნეულში. ჯავზს იყენებენ სხვადასხვა სპირტიანი სასმელების არომატიზაციისათვის, ასევე კოკტეილებში, ევროპაში მას გემოს გასაუმჯობესებლად უმატებენ ტომატის წვენში, რძის სასმელებში, ცხელ ღვინოსა და ლიმონათში, პუნშში და კაკაოში. უმნიშვნელო რაოდენობით ჯავზს იყენებენ ვაშლის რულეტში, ხილის ტორტში, ნაყინში და ათქვეფილ ნაღებში; გამოიყენებენ სუპებში, ხორცის ბულიონებში, ბრინჯის, ბოსტნეულის კერძებში, საწებლებში, ყვავილოვან და ბრიუსელის კომბოსტოში, ისპანახში, თევზში, ხბოს ხორცში, დაკეპილ ხორცში, ფრინველის ხორცში, კარტოფილის პიურეში, ბარდას სალათში, ბოსტნეულის სალათებში, ტომატის საწებელში.

წყარო: ecopharm.sangu.ge

კატეგორია: სხვადასხვა | ნანახია: 6580 | დაამატა: natia | ტეგები: ჯავზი (მუსკატის კაკალი) | რეიტინგი: 0.0/0
სულ კომენტარები: 0
სახელი *:
Email *:
კოდი *: