გურული (თევზის საცივი)
მასალა:
თევზი 1კგ.
ნიგოზი 1,5 ჭიქა
ძმარი 0,5 ჩ/ჭ.
ხახვი 4–5 თავი
ნიორი 2 კბილი
კვერცხის გული 3ც.
ქონდარი, ოხრახუში 2–2 ძირი
ქინძი, წიწაკა და მარილი გემოვნებით.
მომზადება:
გასუფთავებული, გარეცხილი თევზი ნახევრად მოვხარშოთ და მერე შევწვათ.
წმინდად დანაყილი ნიგოზი ნიორთან და ყვითელ ყვავილთან (ზაფრანა) ერთად და
გამოვხადოთ ზეთი. ცალკე დავნაყოთ ქინძის თესლი, წიწაკა, ქონდარი, ნედლი ოხრახუში,
ცოტა მარილი და კარგად ავურიოთ დანაყილ ნიგოზში, გავხსნათ ძმარში და თევზის
ბულიონის ზედაპირიდან მოხდილ სიმსუქნეში , ბულიონი ჩავასხათ სუფთა ქვაბში,
დავუმატოთ წვრილად დაჭრილი ხახვი, დავდგათ ცეცხლზე და მივიყვანოთ ადუღებამდე.
შემდეგ გადმოვდგათ ცეცხლიდან და ავურიოთ შიგ კარგად გათქვეფილი კვერცხის გული.
შემწვარი თევზი ლანგარზე მოვათავსოთ და დავასხათ ზედ ცხელი საცივი, როცა
შეგრილდება, სუფრაზე მიტანის წინ, მოვასხათ ნიგვზიანი გამოხდილი ზეთი.
|