მთავარი | რეგისტრაცია | შესვლა
სამზარეულო
საიტის მენიუ
ძებნა
შესვლის ფორმა
სექციის კატეგორიები
ქართული სამზარეულო [39]
ხორციანი კერძები [200]
თევზის კერძები [35]
რძის ნაწარმი [39]
ბოსტნეული/ფხალეული [138]
ფქვილეული/ბურღულეული [130]
საწებლები/სოუსები [50]
მწნილები/მარინადები [46]
მურაბები/ჯემები [97]
უცხოური სამზარეულო [45]
ცხოველის ხორცის კერძები [60]
ფრინველის ხორცის კერძები [63]
თევზის კერძები [58]
ბოსტნეული/ფხალეული [69]
სალათები [97]
ფქვილეული/ბურღულეული [71]
პიცები/ბუტერბროდები [96]
სამარხვო კერძები [144]
ტკბილეული [201]
ნამცხვრები [72]
ტორტები [84]
სასმელები [12]
კოქტეილი [4]
ლიქიორი [26]
ყავა [41]
ჩაი [39]
სხვადასხვა [306]
ჩანაწერების არქივი
კალენდარი
«  აგვისტო 2011  »
ორსამოთხხუთპარშაბკვ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
ჩვენი გამოკითხვა
შეაფასეთ საიტი
სულ პასუხი: 1361
სტატისტიკა

სულ ონლაინში: 1
სტუმარი: 1
მომხმარებელი: 0
......
...........
მთავარი » 2011 » აგვისტო » 24 » გრაპა/ჭაჭა
15:59
გრაპა/ჭაჭა


გრაპა/ჭაჭა

 

გლეხების სასმელი. როგორც ცნობილია ყურძნის დაწურვის შემდეგ რჩება ნარჩენები,იტალიელმა გლეხებმა გონებამახვილობა გამოიჩინეს და გამოიგონეს ყურძნის უდანაკარგო დაწურვის პროცესი,ღვინის დაწურვის შემდეგ მათ ამ ნარჩენების გამოხდით მიიღეს მაღალ ალკოჰოლური სასმელი გრაპა.მდიდარი იტალიელები სერიოზულად არასდროს აღიქვამდნენ და არც სვამდნენ,მაგრამ უბრალო გლეხებისთვის ის ერთგავრი პანაცეა იყო.ისინი არამარტო სვამდნენ ამ სასმელს არამედ იყნებდნენ სხვადასხვა ჭრილობის და გაციების მოსარჩენად,აგრეთვე კბილის ტკივილის დროს,... სალერნოს სამედიცინო სკოლაში სამკურნალოდ იყენებდნენ განასაკუთრებულ გრაპას,მის შემადგენლობაში შედიოდა:ია,რომელიც თავის ტკივილს შველიდა,ნასტურცია რომელიც გამოიყენებოდა სიმელოტის წინააღმდეგ,მცენარე რუტა რომელიც მხედვეობის აღსადგენი და გონების გამხსნელი საშუალება იყო.

სასმელის სახელწოდება მოდის ლომბარდიიდან,რომლებმაც გამოიყენეს გოთური სიტყვა კრაპა რაც თარგმნით ნიშნავს კაუჭს,იქედან გამომდინარე რომ ყურძნიდან წვენის გამოწურვის მერე ეს მტევნები ემსგავსებოდა კაუჭებს ხოლო ამ სასმლის მომხმარებელშიც ალბათ ამ ასოციაციას იწვევდაJ, იტალიელი მეღვინეები დღემდე ამ სახელით მოიხსენიებენ ყურძნის ჩენჩოებს :Rapo.Grapo,Rappe,Raspe….

გრაპის წარმოების ზუსტი ვერსია არ არსებობს მაგრამ ჩვენ რამოდენიმეს მაინც განვიხილავთ:პირველი ვერსიით იტალიის ოლქის ფრიულის მაცხოვრებლები უკვე V - საუკუნეში ამზადებდნენ გრაპას.მეორე ვერსია კი ამტკიცებს რომ ფრიულიელებს ამ სასმლის წარმოება და კეთება ასწავლეს ბურგუნდიელმა ფრანგებმა რომლებთაც ჰქონდათ ანალოგიური სასმელი-მარკი. მესამე ვარიანტით კი ამ სასმლის წარმოება იტალიელებს ასწავლეს არაბებმა რომლებიც ცხოვრობდნენ IX-საუკუნეში სიცილიაში.მათ გადასცეს ადგილობრივ მოსახლეობას დისტილაციის წესები რომელიც შემდგომ ქალაქ სალერნოს ბერებმა სრულყვეს და დაამუშავეს.მეოთხე ვერსიით კი იტალიელებმა მხოლოდ XII-საუკუნეში ისწავლეს დისტილირება და სპირტის გამოხდა ,ყოველი შემთხევისთვის შეიძლება ერთხმად ვთქვათ რომ დისტილაციის პროცესის გაუმჯობესა დახვეწას მრავალი საუკუნე შეალია არა ერთმა ალქიმიკოსმა რომელებიც სინამდვილეში სიცოცხლის წყალს იგონებნდენJთანამედროვე სტანდარტებით გრაპად შეიძლება იწოდებოდეს მხოლოდ იტალიაში მოყვანილი ყურძნისგან გამოხდილი სპირტი.

კატეგორია: სხვადასხვა | ნანახია: 1863 | დაამატა: natia | ტეგები: გრაპა/ჭაჭა | რეიტინგი: 0.0/0
სულ კომენტარები: 0
სახელი *:
Email *:
კოდი *: