მთავარი | რეგისტრაცია | შესვლა
სამზარეულო
საიტის მენიუ
ძებნა
შესვლის ფორმა
სექციის კატეგორიები
ქართული სამზარეულო [39]
ხორციანი კერძები [200]
თევზის კერძები [35]
რძის ნაწარმი [39]
ბოსტნეული/ფხალეული [138]
ფქვილეული/ბურღულეული [130]
საწებლები/სოუსები [50]
მწნილები/მარინადები [46]
მურაბები/ჯემები [97]
უცხოური სამზარეულო [45]
ცხოველის ხორცის კერძები [60]
ფრინველის ხორცის კერძები [63]
თევზის კერძები [58]
ბოსტნეული/ფხალეული [69]
სალათები [97]
ფქვილეული/ბურღულეული [71]
პიცები/ბუტერბროდები [96]
სამარხვო კერძები [144]
ტკბილეული [201]
ნამცხვრები [72]
ტორტები [84]
სასმელები [12]
კოქტეილი [4]
ლიქიორი [26]
ყავა [41]
ჩაი [39]
სხვადასხვა [306]
ჩანაწერების არქივი
კალენდარი
«  აგვისტო 2011  »
ორსამოთხხუთპარშაბკვ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
ჩვენი გამოკითხვა
შეაფასეთ საიტი
სულ პასუხი: 1366
სტატისტიკა

სულ ონლაინში: 5
სტუმარი: 5
მომხმარებელი: 0
......
...........
მთავარი » 2011 » აგვისტო » 25 » ჭყინტი ყველი
20:47
ჭყინტი ყველი


ჭყინტი ყველი

 

აი, როგორ მზადდება შინაურ პირობებში ჭყინტი ყველი: მასალა: რძე (ნაღებმოუხდელი) 4-5 ლიტრი, კვეთისთვის: პეპსინი 0,5 გრ კვეთი: პეპსინი გავხსნათ ოთახის ტემპერატურის 200 გრ-მდე (1 ჩაის ჭიქა) რძეში საცერზე გადაწურავენ რძეს, ჩაასხამენ უჟანგავი ლითონის ჭურჭელში და დაახლოებით 30 გრადუსამდე შეათბობენ, ჩაუშვებენ პეპსინს ან შინ დამზადებულ კვეთს და 20-30 წუთით თბილად დადგამენ. შემდეგ ქვაბს შემოდგამენ ძალიან დაბალ ცეცხლზე, აჭრილი რძის მასას ფრთხილად ხელით შეაგროვებენ, მოაგუნდავებენ, ჩადებენ თუშფალანგში და 24 საათის განმავლობაში თბილად შეინახავენ. ამ დროის განმავლობაში ყველი ფორებს გაიკეთებს და მზად არის გამოყენებისათვის. ყველის ფორიანობას მასში ნახშირორჟანგის შემცველობა განაპირობებს. ჭყინტი ყველი რბილია, დაჰკრავს რძისფერი და არა თეთრი ფერი. თუ გავჭრით, აქა-იქ წვრილ, თხელ ფორებს შევამჩნევთ. უტყუარი ნიშანია, რომ იგი გაცხელებისას უნდა იწელებოდეს. შინაურ პირობებში ეს ადვილია: გახურებულ ტაფაზე ვდებთ ყველის ნაჭერს და მალევე ვიღებთ - ამ დროს ყველი უნდა გაიწელოს. ტრადიციულად, სოფლებში ჭყინტ ყველს ამზადებენ კვეთით, რომლის ნატურალური ინგრედიენტების წყალობითაც ყველს უფრო წმინდა გემო აქვს, პეპსინს კი თავისი სპეციფიური არომატი დაჰკრავს. კვეთის შემადგენლობაში შედის ცივ წყალში გასუფთავებული საქონლის ფაშვის ნაწილი და ალუბლის პატარა ტოტი. ამ მეთოდით ამოყვანილი ყველისგან მზადდება სულგუნი, რომელიც ცალკე პროცესია, ხოლო იმერული ყველის ძირითადი თავისებურება კი ის არის, რომ მას უფრო დიდხანს უწევს ცხელ წყალში  დაყოვნება და წელვადობა ნაკლებად გააჩნია. ტრადიციულად, სულგუნი სწორედ კარგი ჭყინტი ყველისგან ამოჰყავთ.ბაზარში ყველის შერჩევის დროს შეგიძლიათ ისარგებლოთ შემდეგი რჩევით - მოუხდელი ყველს გაჭრისას დანა ცხიმიანდება. მეორენაირად ამისი გაგება შეიძლება მისი ნამცეცების ხელში მოსრესვით.

ჭყინტი ყველი დიეტური პროდუქტია და ამიტომ მასზე დიდი მოთხოვნაა.

კატეგორია: რძის ნაწარმი | ნანახია: 2782 | დაამატა: natia | ტეგები: ჭყინტი ყველი | რეიტინგი: 0.0/0
სულ კომენტარები: 0
სახელი *:
Email *:
კოდი *: