მთავარი | რეგისტრაცია | შესვლა
სამზარეულო
საიტის მენიუ
ძებნა
შესვლის ფორმა
სექციის კატეგორიები
ქართული სამზარეულო [39]
ხორციანი კერძები [200]
თევზის კერძები [35]
რძის ნაწარმი [39]
ბოსტნეული/ფხალეული [138]
ფქვილეული/ბურღულეული [130]
საწებლები/სოუსები [50]
მწნილები/მარინადები [46]
მურაბები/ჯემები [97]
უცხოური სამზარეულო [45]
ცხოველის ხორცის კერძები [60]
ფრინველის ხორცის კერძები [63]
თევზის კერძები [58]
ბოსტნეული/ფხალეული [69]
სალათები [97]
ფქვილეული/ბურღულეული [71]
პიცები/ბუტერბროდები [96]
სამარხვო კერძები [144]
ტკბილეული [201]
ნამცხვრები [72]
ტორტები [84]
სასმელები [12]
კოქტეილი [4]
ლიქიორი [26]
ყავა [41]
ჩაი [39]
სხვადასხვა [306]
ჩანაწერების არქივი
კალენდარი
«  აგვისტო 2011  »
ორსამოთხხუთპარშაბკვ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
ჩვენი გამოკითხვა
შეაფასეთ საიტი
სულ პასუხი: 1366
სტატისტიკა

სულ ონლაინში: 3
სტუმარი: 3
მომხმარებელი: 0
......
...........
მთავარი » 2011 » აგვისტო » 24 » ჭიაფერა
00:39
ჭიაფერა


ჭიაფერა

 

ამ მცენარის მრავალრიცხოვანი ჯიშებიდან ჩვენში გავრცელებულია ორი- ამერიკული და კენკროვანი. ამერკული ჭიაფერა Phytolacca americana ან Phytolacca decandra მოზრდილი მრავალწლოვანი ბალახოვანი მცენარეა ხისებრი ღერძით, რომელიც 1-3 იზრდება. აქვს მსხვილი ძირი, მორიგეობითი და გრძელი ფოთლები, რომლებიც მოგვიანებით წითლდება და წვრილი ყვავილები. ნაყოფი, მბრწყინავი კენკრაა, რომელიც თავიდან წითელია, შემდეგ კი შავდება. წვნიანია. ფოთლები შეიცავს მჟაუნას მჟავას, ძირები ფიტოლანცინს, ეთერზეთს, ფოთლები, ძირები და თესლები საპონინებს, ტანინებს, სიმწარეებს, შაქარს. შხამიანია. მისი მეორე ჯიში Phytolacca acinosa (საჭმელი ჭიაფერა) მოხარშული გამოიყენება საკვებად. ამერიკული ჭიაფერა ხასიათდება ამოსაღებინებელი და დამარბილებელი თვისებებით. ჰომეოპათიაში იყენებენ რევმატიზმების, კატარების, ანთებების სამკურნალო და  სისხლგამწმენდ საშუალებად. ხმარობენ კანის დაავადებებისათვისაც. ღვინის მწარმოებელ ქვეყნებში მას საფერავად იყენებენ.

 

წყარო: ice.ge

კატეგორია: სხვადასხვა | ნანახია: 3271 | დაამატა: natia | ტეგები: ჭიაფერა | რეიტინგი: 0.0/0
სულ კომენტარები: 0
სახელი *:
Email *:
კოდი *: