მთავარი | რეგისტრაცია | შესვლა
სამზარეულო
საიტის მენიუ
ძებნა
შესვლის ფორმა
სექციის კატეგორიები
ქართული სამზარეულო [39]
ხორციანი კერძები [200]
თევზის კერძები [35]
რძის ნაწარმი [39]
ბოსტნეული/ფხალეული [138]
ფქვილეული/ბურღულეული [130]
საწებლები/სოუსები [50]
მწნილები/მარინადები [46]
მურაბები/ჯემები [97]
უცხოური სამზარეულო [45]
ცხოველის ხორცის კერძები [60]
ფრინველის ხორცის კერძები [63]
თევზის კერძები [58]
ბოსტნეული/ფხალეული [69]
სალათები [97]
ფქვილეული/ბურღულეული [71]
პიცები/ბუტერბროდები [96]
სამარხვო კერძები [144]
ტკბილეული [201]
ნამცხვრები [72]
ტორტები [84]
სასმელები [12]
კოქტეილი [4]
ლიქიორი [26]
ყავა [41]
ჩაი [39]
სხვადასხვა [306]
ჩანაწერების არქივი
კალენდარი
«  აგვისტო 2011  »
ორსამოთხხუთპარშაბკვ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
ჩვენი გამოკითხვა
შეაფასეთ საიტი
სულ პასუხი: 1366
სტატისტიკა

სულ ონლაინში: 1
სტუმარი: 1
მომხმარებელი: 0
......
...........
მთავარი » 2011 » აგვისტო » 24 » ჭარხალი
00:45
ჭარხალი


ჭარხალი

 

არსებობს, ჭარხალი ვარდისფერი, თეთრი, ყვითელი, წითელი. ორწლიანი ბალახოვანი მცენარე. პირველ წელს ივითარებს ფოთოლთა ელიპტურ სისტემას. მეორე წელს ვითარდება ტოტები და თეთრი ან მწვანე ყვავილები. ნაყოფი ერთთესლა კაკალია. გამოიყენება კულინარიაში, ამზადებენ ფოთლებსა და ნაყოფს. მცენარე შეიცავს შაქარს, მჟავეებს, მთრიმლავ ნივთიერებებს, ვიტამინებს, მინერალურ მარილებს, აზოტურ ნაერთებს. მის წვენს სვამენ სისხლნაკლულობისას. ნედლი ფოთოლი გამოიყენება ცინგის სამკურნალოდ. ეს ლამაზი შინდისფერი ბოსტნეული სუფრის დედოფალია. ბოსტნეულთა შორის რკინისა და თუთიის შემცველობით მას ბადალი არა ჰყავს. ჭარხალი შეიცავს კობალტს, რომელიც აუცილებელია #– ვიტამინის სინთეზისათვის. იოდის ოდენობითაც პირველობას არავის უთმობს, ეს კი ნიშნავს ჯანმრთელ ფარისებრ ჯირკვლებს, კარგ მეხსიერებასა და შრომისუნარიანობას. გარდა ზემოთ ჩამოთვლილი მინერალებისა და ვიტამინებისა, ის შეიცავს ისეთ ნივთიერებებს, რითაც ასე განსხვავდება სხვა ბოსტნეულისაგან, ერთი მათგანია ბეტაინი, რომელიც აუცმჯობესებს ცილის ათვისებას, ღვიძლის მუშაობას, ხოლო საპონინი ხელს უშლის ქოლესტერინის ბალთების წარმოქმნას. ჭარხალი ნაღველკენჭოვანი დაავადებისას ერთერთი ეფექტური ბუნებრივი საშუალებაათუ სისტემატურად დალევთ მის წვენს (სულერთია, მოხარშულისა თუ უმის), ნაღველსა და მის სადინარებში კენჭებს დაიშლით. სცადეთ, იქნებ თავიდან აიცილოთ ქირურგიული ოპერაცია. ჭარხალი ძალიან სასარგებლოა ალერგიის, ჰიპერტონიის, თირკმელებისა და გულსისხლძარღვთა დაავადებათა დროს. ჭარხალი შეგიძლიათ ჭამოთ როგორც უმი, ისე მოხარშული. გახსოვდეთ, სასარგებლოა არა მარტო ჭარხლის ძირხვენა, არამედ მისი ფოთლებიც, რომლებიც მდიდარია ქიმიური შემადგენლობით, ცილებით. ფოთლებში მინალური ნივთიერებები 2–3–ჯერ მეტია, ვიდრე ბოლქვში.

კატეგორია: სხვადასხვა | ნანახია: 1717 | დაამატა: natia | ტეგები: ჭარხალი | რეიტინგი: 0.0/0
სულ კომენტარები: 0
სახელი *:
Email *:
კოდი *: