ბალი
ბალი
(Cerasus avium), ალუბლის
გვარის ხეხილოვანი მცენარე ვარდისებრთა ოჯახისა. ნაყოფი შეიცავს 10-15% შაქარს (გლუკოზა, ფრუქტოზა, საქაროზა),
0,2-1,1% მჟავას
(უმთავრესად
ვაშლისას),
А, С, Р და
В ჯგუფის ვიტამინებს. ასევე ფოსფორს, კალციუმს და რკინას. იგი განსაკუთრებით სასარგებლოა ბავშვებისთვის და მოზარდებისთვის.
ბალში გაცილებით მეტი ნახშირწჱლებია, ვიდრე ალუბალში. ბალი ასტიმულირებს თირკმელების და ღვიძლის მუშაობას, ხელს უწყობს სისხლის მიმოქცევას. ბალი შეგიძლიათ შეუზღუდავად მიიღოთ გასტრიტისა და კუჭის წყლულის დროს - ის, ალუბლისგან განსხვავებით, არ იწვევს გულძმარვას და კუჭის წვენის მჟავიანობის მომატებას. თავის ტკივილის დროს რბილობი შეგიძლიათ ათქვიფოთ და ეს ფაფა 10-15 წუთით დაიდოთ შუბლზე. თუ მიდრეკილი ხართ სიმსუქნისკენ და გიყვართ ჭამა, ჭამის წინ 50-100 გრამი ბალი მიიღეთ- ის იწვევს სიმაძღრის შეგრძნებას, თუმცა კალორიებით ღარიბია. გარდა ამისა, ბალი შეიცავს ნივთიერებათა ცვლისა და საჭმლის მონელების გამაუმჯობესებელ
ნივთიერებებს.
დაბოლოს, ბალსა და ალუბალს აქვთ სუსტი შარდმდენი ეფექტი და შეგიძლიათ, წნევის დასაწევად გამოიყენოთ. ბალი გამოიყენება სისხლნაკლულობს დროს, ასევე თუ არის კანთან დაკავშირებული პრობლემები., მაგ.ფერისმჭამელები,საქმე იმაშია, რომ სახეზე გამონაყარი და ფერიმჭამელები წარმოიქმნებიან ძირითადად ორგანიზმის დაბინძურების გამო, ხოლო ბალი ასუფთავებს კუჭს და წმინდავს ორგანიზმს. მას ასევე გამოაქვს ორგანიზმიდან შხამები და ტოქსინები. უებარი საშუალებაა მათთვის, ვისაც აქვს კუჭისშეკრულობასთან
დაკავშირებული
პრობლემები.
წყარო:
ira-gar.blogspot.com
|