ატამი
ატმის
შემადგენლობა:წყალი-8%. შაქარი-4,5%, ნახშირწყლები-7%,
მჟავეები-1%,
აზოტური ნივთიერებანი-0,5%
და ნაცარი-0,7%.ატამი შეიცავს Aვიტამინს-0,62 ყოველ 100 გრამზე, და C ვიტამინს 12-20 მგ. ატმის გამოყენებას ურჩევენ დისპეპსიის წინააღმდეგ.შაქრისა და ნახშირწყლების შემცველობის გამო, ატამს კარგად იტანს ნაწლავი, ის საჭმლის მონელებას კი არ აძლიერებს, არამედ პირიქით საჭმლის მომნელებელი ჯირკვლების სეკრეციას აძლიერებს და მით ხელს უწყობს ძნელად მოსანელებელი და მსუქანი საჭმლის მონელებას. ატმის კურკიდან მზადდება ატმის ზეთი, რომელიც მედიცინაში ნუშის კურკის ზეთის შემცვლელი.
წყარო:
ira-gar.blogspot.com
|