მთავარი | რეგისტრაცია | შესვლა
სამზარეულო
საიტის მენიუ
ძებნა
შესვლის ფორმა
სექციის კატეგორიები
ქართული სამზარეულო [39]
ხორციანი კერძები [200]
თევზის კერძები [35]
რძის ნაწარმი [39]
ბოსტნეული/ფხალეული [138]
ფქვილეული/ბურღულეული [130]
საწებლები/სოუსები [50]
მწნილები/მარინადები [46]
მურაბები/ჯემები [97]
უცხოური სამზარეულო [45]
ცხოველის ხორცის კერძები [60]
ფრინველის ხორცის კერძები [63]
თევზის კერძები [58]
ბოსტნეული/ფხალეული [69]
სალათები [97]
ფქვილეული/ბურღულეული [71]
პიცები/ბუტერბროდები [96]
სამარხვო კერძები [144]
ტკბილეული [201]
ნამცხვრები [72]
ტორტები [84]
სასმელები [12]
კოქტეილი [4]
ლიქიორი [26]
ყავა [41]
ჩაი [39]
სხვადასხვა [306]
ჩანაწერების არქივი
კალენდარი
«  აგვისტო 2011  »
ორსამოთხხუთპარშაბკვ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
ჩვენი გამოკითხვა
შეაფასეთ საიტი
სულ პასუხი: 1366
სტატისტიკა

სულ ონლაინში: 17
სტუმარი: 17
მომხმარებელი: 0
......
...........
მთავარი » 2011 » აგვისტო » 24 » არმანიაკი
16:13
არმანიაკი


არმანიაკი

 

არმანიაკი სამართლიანად ითვლება ერთ-ერთ უძველეს ფრანგულ სასმელად. ოფიციალურად მისი დაბადების წლად 1310 წელი ითვლება. სწორედ ის წელი, როცა ოზის მონასტრის აბატმა, ვინმე ვიტალ დიუფურმა დაწერა წიგნი ,,მათთვის, ვისაც ჯანმრთელობის შენარჩუნება და კარგ ფორმაში ყოფნა სურს”. წიგნში ავტორი ამ სასმელის ორმოც სასარგებლო თვისებას აღწერდა. დღეს ეს ისტორიული ნაშრომი ვატიკანის ბიბლიოთეკაშია დაცული. ამ ყურძნის კულტირება დაიწყო რომაელების ბატონობის დროს. სრულყოფილი განვითარების მნიშვნელოვან საფეხურებს კი მან წარმოების მხრივ, მე-17 საუკუნეში საფრანგეთის ჩრდილო-დასავლეთით, ერთ-ერთ ისტორიულ პროვინციაში მიაღწია.არმანიაკს მხოლოდ საფრანგეთის სამხრეთ-დასავლეთში, გასკონიაში ხდიან. მის დასამზადებლად, აპელასიონის მკაცრი კანონების თანახმად, ოთხი ჯიშის ყურძენი გამოიყენება, ესენია: უნი ბლანი, ფოლ ბლანში, კოლომბარი და ბაკო-22. ბოლო დრომდე -დე-ვის აუცილებლად მუხის კასრში აყენებდნენ, მაგრამ ბაზარზე ახლა უკვე თეთრი არმანიაკიც გამოჩნდაახალგაზრდა დისტილატი, რომელიც ძირითადად კოქტეილების მოსამზადებლად გამოიყენება. კიდევ ერთი ღირსება არმანიაკისა გახლავთ ის, რომ თუ კონიაკში ფასობს მუდმივი ფიქსირებული არომატი, არმანიაკში - პირიქით, მისი არომატი და გემო წლების ცვალებადობასთან ერთად იცვლება და ყოველ მიმდინარე წელს იგი ახალ-ახალ არომატს იძენს.კარგი არმანიაკი წარმოადგენს არომატების საინტერესო ნაირსახეობას, მასში შედის 7 სახეობის: ტყის თხილის, გარგრის, გვირილის, ციცხვის, ვანილის, შავი ქლიავის და წიწაკის არომატი. ეს ღირსეული სასმელი შემდეგი დასახელებებით გამოდის: Sabo, blazon dor, marki de monteksiu, Janna, samalans, lafonten, sen-vivien და სხვა. ფრანგების ამბობენ: კონიაკი ჩვენ ვაჩუქეთ მსოფლიოს, არმანიაკი დავიტოვეთ ჩვენთვისარმანიაკის 700 წლისთავის აღსანიშნავად მსოფლიოს მრავალ ქვეყანაში ეწყობა დეგუსტაციები, პრეზენტაციები, გამოფენები, ფესტივალები თუ საზეიმო ვახშმები. ყველა ეს ღონისძიება მიმართულია იმისკენ, რომ არმანიაკის დამფასებლებმა უკეთ გაიცნონ როგორც ამ სასმელის წარმოების დეტალები, ისე გასკონიის კულტურა და ტრადიციები.

 

წყარო: avtoradio.ge

კატეგორია: სხვადასხვა | ნანახია: 1448 | დაამატა: natia | ტეგები: არმანიაკი | რეიტინგი: 0.0/0
სულ კომენტარები: 0
სახელი *:
Email *:
კოდი *: