ადამიანის ჯანმრთელობისთვის სახიფათო პროდუქტები
საღეჭი
კანფეტები,
ფერადი საწუწნი ტკბილეულები და ჩუპაჩუპსები შეიცავენ დიდი რაოდენობით შაქარს,ქიმიურ დანამატებს და ა.შ. ერთი სიტყვიტ მათგან არანაირი სარგებელი არ არი.რაც შეეხება შოკოლადის ბატონებს ეს არის კალორიების გიგანტური რაოდენობა გენეტიკურად მოიფიცირებული პროდუქტები,საღებავი და არომატიზატორები.
საღეჭი
კანფეტები,
ფერადი საწუწნი ტკბილეულები და ჩუპაჩუპსები შეიცავენ დიდი რაოდენობით შაქარს,ქიმიურ დანამატებს და ა.შ. ერთი სიტყვიტ მათგან არანაირი სარგებელი არ არი.რაც შეეხება შოკოლადის ბატონებს ეს არის კალორიების გიგანტური რაოდენობა გენეტიკურად მოიფიცირებული პროდუქტები,საღებავი და არომატიზატორები.
დასაშვებია
დღეში მხოლოდ 2-3 ფინჯანი ყავის დალევა.ენერგეტიკული სასმელები კი, რაც შეიძლება ნაკლებად უნდა მიიღოთ. აღსანიშნავია, რომ რძე, პურის მსგავსად, ხშირად იწვევს აუტანლობას.რძით მძიმე მოწამვლა ლეტარული გამოსვლით დასრულდეს.ნაყინი შეიცავს არომატიზატორებს
და შემასქელებლებს,რომლებსაც შეუძლიათ შეანელონ ნივთიერებათა ცვლა,რაც ჭარბი წონის განვიტარების შანსს ზრდის.
ყველაზე
სასარგებლო
პროდუქტებიც
კი შეიძლება ტოქსიკური გახდეს,ტუ კი მათ საავტომობილო ტრასის ან ქარხნის მახლობლად მოიყვანენ. ისინი შეიცავს დიდი რაოდენობით ბენზოპირენს და სხვა
კანცეროგენებს.
რაც შეეხება კონსერვანტებს ისინი შეიძლება შეიცავდეს ნატრიუმის გლუტამას, ამ ნივთიერებით მოწამლვა იწვევს თავის ტკივილს, სისხლძარღვების სპაზმს და ნივთიერებათა ცვლის დარღვევასაც კი.
ყველაზე
სწრაფი კვება - ჩებურეკი, ღვეზელი, კარტოფილი-ფრი, შაურმა და ყველაფერი სხვა, რაც იწვება, ძალიან მავნეა, ვინაიდან ხშირად, დღის განმავლობაში ერთი და იმავე ზეთში იწვება. შედეგად, დიდი რაოდენობით კანცეროგენების დაგროვება ხდება. წლების მანძილზე ასეთი კვება, კოლიტს ფასტ-ფუდის სახესხვაობაა ჩიფსები, შემწვარი თხილი, ბატონები შოკოლადითა და თხილით და ბავშვებისთვის მეტად საყვარელი სხვა პროდუქტები. მთელი მსოფლიოს დიეტოლოგები დარწმუნებულები არიან, რომ კვება განსაზღვრავს ბავშვის ჯანმრთელობას. ასეთი მავნე, მაგრამ გემრიელი სასუსნავებისაგან
ბავშვის გადაჩვევა კი ძალიან ძნელია. ამიტომ უმჯობესია საერთოდ ამოვიღოთ ისინი ბავშვების კვების რაციონიდან და არც ჩვენც მივირთვათ.
ექმების
აზრით, ყველაფერი პროდუქტების დოზირებაზეა დამოკიდებული და ასეთი საკვების მცირე რაოდენობით მიღება სავსებით უსაფრთხოა.ჩიფსები საღებავებისა და გემოს მიმცემ ნივთიერებებში შეფუთული, ნახშირწყლებისა და ცხიმების ნარევი გახლავთ. მომზადების თავისებურების გამო მათში დიდი ოდენობით კანცეროგენები, ანუ კიბოს
მაპროვოცირებელი
ნივთიერებები
გროვდება.
ცხიმები კი სისხლში ქოლესტერინის დონის მომატებას იწვევს, რაც ინფარქტებისა და ინსულტის რისკს ზრდის.
ტკბილი
გაზიანი სასმელები შაქრის, ქიმიისა და გაზის ნარევს წარმოადგენს და როგორც წესი, შაქრის სინთეზურ შემცვლელ ასპარტამს
(E951) შეიცავს.ამ უკანასკნელში შემავალი ფელატანინის დიდი რაოდენობით მიღება, მანიაკური დეპრესიისა და პანიკური შეტევების განვითარებას, მრისხანებისა და ძალადობისკენ მიდრეკილაებას უწყობს ხელს.რაც მთავარია, ასეთი სასმელი სულაც არ კლავს წყურვილს. ასპარტამის შემცველი სასმელები წყურვილის მოკვლას კი არა, წყურვილის გამძაფრებას იწვევს.
გარდა
ამისა ნატრიუმის ბენზონატი
(E211), რომელიც
კონსერვანტის
სახით გამოიყენება, ფერმენტების დათრგუნვას იწვევს, რაც ნივთიერებათა ცვლის დარღვევას და სიმსუქნეს უწყობს ხელს.
წყარო:
გაზეთი
"გზა"
|