ოსური პეროგი
მასალა:
ცომი:
პურის ფქვილი 600გრ.
შაქარი 2 ს/კ.
კარაქი ან მარგარინი 2 ს/კ.
კვერცხი 2ც.
საფუარი (დროჟი) 30გრ.
წყალი ან რძე 1 ჭიქა
მარილი 1ჩ/კ.
შიგთავსი:
ღორის ხორცის ფარში 400გრ.
ხახვი 1–2 თავი
ნიორი 2 კბილი
ხმელი ქინძი 1ჩ/კ.
ქინძი 5 ძირი
რეჰანი 1ჩ/კ.
წიწაკა და მარილი გემოვნებით.
მომზადება:
საფუარი გავძრათ თბილ წყალში, დავამატოთ შაქარი, მარილი კარგად
ავურიოთ, დავამატოთ კვერცხი, ფქვილი და მოვზილოთ ცომი, ბოლოს დავამატოთ
დარბილებული კარაქი (ან ზეთი) გადავზილოთ, დავაფაროთ ტილო და დავდგათ თბილ ადგილზე
3–4 საათით ამოსასვლელად. (ამოსვლის პეროდში ცომი გადავზილოთ 2–ჯერ, პირველად
1–1,5 საათის შემდეგ, ხოლო მეორედ 2 საათის შემდეგ). ხორცის ფარში ცოტათი მოვთუშოთ
ტაფაზე ზეთში, დავამატოთ წვრილად დაჭრილი ხახვი, დანაყილი ნიორი, დაჭრილი ქინძი,
მოვაყაროთ რეჰანი, ხმელი ქინძი, წიწაკა, მარილი და ვთუშთ 5 წუთი, შემდეგ დავასხათ
ცოტა ადუღებული წყალი, კარგად ავურიოთ და გადმოვდგათ გაზქურიდან.. მომზადებული
ცომი გავაბრტყელოთ მრგვალად, ცომის ცენტრში მოვათავსოთ მომზადებული ხორცის ფარში,
შევახვიოთ ხინკალივით, გავაბრტყელოთ და ცენტრში ცოტათი გავხსნათ ცომი. გამოვაცხოთ
აირღუმელში, გამოცხობის შემდეგ წავუსვათ კარაქი.
|