სტაფილოს ტორტი
მასალა:
პურის ფქვილი 1 ჭიქა
სტაფილო (გახეხილი) 1 ჭიქა
შაქარი 1 ჭიქა
კვერცხი 2ც.
სოდა 1 ჩ/კ.
ძმარი 1 ს/კ.
ვანილი 1 ჩ/კ.
კრემი:
ლიმონი 1ც.
შაქარი 1 ჭიქა
არაჟანი (სქელი) 1–1 ½ ჭიქა
ვანილი 1 ჩ/კ.
გასაფორმებლად:
ნიგოზი ან ნუში გემოვნებით.
მომზადება:
ბისკვიტის მომზადება:
კვერცხი ავთქვიფოთ მიქსერით, დავამატოთ
შაქარი, სტაფილო, ფქვილი, სოდა ძმრით ათქვეფილი, ვანილი და კვლავ ავთქვიფოთ ერთანი
მასის მიღებამდე, შემდეგ მომზადებული მასა ჩავასხათ გამოსაცხობ ფორმაში (ფორმას
წინასაწარ წავუსვათ კარაქი და მოვაყაროთ ფქვილი, დაფქვილი ორცხობილა ან შაქარი) და
გამოვაცხოთ აირღუმელში. ბისკვიტის მზადყოფნა შევამოწმოთ ხის ჯოხით, ბისკვიტის
ცენტრში ჩავარჭოთ ჯოხი და როდესაც ამოვიღებთ თუ ჯოხი მშრალია ე.ი ბისკვიტი მზადაა.
კრემის მომზადება:
ლიმონი კანიანად გავხეხოთ, დავამატოთ
შაქარი და ვთქვიფოთ სანამ შაქარი მთლიანად არ გაიხსნება, შემდეგ დავამატოთ
არაჟანი, კარგად ავურიოთ და შევდგათ მაცივარში (საყინულეში).
ტორტის აწყობა:
გამომცხვარი
ბისკვიტი, გავჭრათ ორ ნაწილად, ერთ ნაწილზე წავუსვათ მომზადებული კრემი, დავაფაროთ
ბისკვიტის მეორე ნაწილი, წავუსვათ კრემი და მოვაყაროთ დაფქვილი ნიგოზი, ნუში ან
ბისკვიტის ნაფხვენები. შევდგათ მაცივარში 1 დღით. (სურვილისამებრ შეგვიძლია
მოვაყაროთ შაქრის პუდრა).
რჩევა:
- თუ
არაჟანი ძალიან თხელია დავამატოთ ცოტა ჟელატინი და ლიმნიან–შაქარიანი მასა.
- კრემი
დიდი ხანი არ ვთქვიფოთ რადგან არაჟანი ძალიან გათხელდება.
- დიდი
ტორტისთვის ბისკვიტის მასალის რაოდენობა გავაორმაგოთ.
- კრემში
შაქრის რაოდენობა განვსაზღვროთ ლიმონის და არაჟნის რაოდენობით.
|