მთავარი | რეგისტრაცია | შესვლა
სამზარეულო
საიტის მენიუ
ძებნა
შესვლის ფორმა
სექციის კატეგორიები
ქართული სამზარეულო [39]
ხორციანი კერძები [200]
თევზის კერძები [35]
რძის ნაწარმი [39]
ბოსტნეული/ფხალეული [138]
ფქვილეული/ბურღულეული [130]
საწებლები/სოუსები [50]
მწნილები/მარინადები [46]
მურაბები/ჯემები [97]
უცხოური სამზარეულო [45]
ცხოველის ხორცის კერძები [60]
ფრინველის ხორცის კერძები [63]
თევზის კერძები [58]
ბოსტნეული/ფხალეული [69]
სალათები [97]
ფქვილეული/ბურღულეული [71]
პიცები/ბუტერბროდები [96]
სამარხვო კერძები [144]
ტკბილეული [201]
ნამცხვრები [72]
ტორტები [84]
სასმელები [12]
კოქტეილი [4]
ლიქიორი [26]
ყავა [41]
ჩაი [39]
სხვადასხვა [306]
ჩანაწერების არქივი
კალენდარი
«  აგვისტო 2011  »
ორსამოთხხუთპარშაბკვ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
ჩვენი გამოკითხვა
შეაფასეთ საიტი
სულ პასუხი: 1362
სტატისტიკა

სულ ონლაინში: 1
სტუმარი: 1
მომხმარებელი: 0
......
...........
მთავარი » 2011 » აგვისტო » 23 » ბერგამოტი
18:00
ბერგამოტი


ბერგამოტი

 

ბერგამოტი – არც თუ ისე დიდი მარადმწვანე, ფორთოხლის მსგავსი ხეხილია, სიმაღლით 3-5 მეტრი. ბერგამოტის ფოთლები მოგრძო-ოვალურია, ქვემოდან - ღია მწვანე. ნაყოფი- საშუალო ზომის (4,5- 6,0 სმ. დიამეტრის), მრგვალი ან მსხლისებრი ფორმის, მომწვანო, სასიამოვნო მომჟავო ან მჟავე, ოდნავ მომწარო და საერთოდაც, საჭმელად ნაკლებად ვარგისი რბილობით. ბერგამოტს ზოგჯერ  ნარინჯის ნაირსახეობას უწოდებენ. ძირითადად ამრავლებენ როგორც ეთერზეთოვან კულტურას. ამ მცენარის ნაყოფის კანის შეფერილი ფენიდან, რომელსაც ძლიერი სპეციფიკური სუნი აქვს, ასევე ყვავილებისგან, ფოთლებისა და ნორჩი ყლორტებისაგან იღებენ ეთეროვან ზეთს (დაახ. 1,7%), რომელიც გამოიყენება მედიცინაში, პარფიუმერულ და საკონდიტრო წარმოებაში. ბერგამოტი, ასევე, გამოიყენება ჩაის წარმოებაში – ერთ-ერთი ყველაზე გავრცელებული Earl Grey-ის სახეობა სწორად ამ ზეთით არის არომატიზებული. ბერგამოტის ზეთის საფუძველზე პირველად 1676 წელს გერმანიის ქალაქ კიოლნიში დამზადებულ იქნა ოდეკოლონი. ბერგამოტის ზეთს აქვს სასიამოვნო ნორჩი არომატიც და მიიჩნევა საუკეთესოდ ეთეროვან ზეთებს შორის, რომლებიც ციტრუსოვანთაგან მიიღება. კოსმეტიკური ზემოქმედება ბერგამოტის ეთერზეთისა განისაზღვრება მისი ბაქტერიოციდული, ანთების საწინააღმდეგო და მატონიზირებელი თვისებებით. სასარგებლოა ახალგაზრდა პრობლემური კანისთვის, ფერიმჭამლების გამონაყრის სამკურნალოდ და სხვა უსიმოვნებისგან. ცხიმიანი და კომბინირებული ტიპის კანს ბერგამოტი ხდის უფრო სუფთას და ნორჩს, ატონიზირებს, ავიწროებს ფორებს, ათანაბრებს პიგმენტირებული მონაკვეთების ტონს. ბერგამოტის ზეთი ხელს უწყობს სიცხესთან ბრძოლას. ამისათვის გამოიყენება ცივი კომპრესები ფეხის წვივების კუნთებზე. ბერგამოტი განსაკუთრებით ეფექტურია ცისტიტების და ურეთრიტის მკურნალობის დროს, რომლის დროსაც ცხელი ჩასაჯდომი აბაზანები ზეთის რამდენიმე წვეთით ხელს უწყობენ ანთების მკურნალობას, სპაზმებისა და ტკივილის მოხსნას. ბერგამოტის ზეთი ასტიმულირებს იმუნიტეტს, ამაღლებს ორგანიზმის წინააღმდეგობის უნარს ვირუსული ინფექციების მიმართ. ბერგამოტი – შესანიშნავი საშუალებაა ჰერპესის წინააღმდეგ: ჯერ კიდევ უმნიშვნელო შეწითლება უნდა დაიზილოთ სუფთა ეთერზეთით ყოველ 3 საათში ერთხელ. ბერგამოტს, ფაქტობრივად  მხოლოდ იტალიაში ზრდიან, კალაბრიის პროვინციაში. ბერგამოტი მიღებულ იქნა როგორც კულტურა XVII საუკუნიდან ხმელთაშუაზღვისპირეთის ქვეყნებში, სადაც შეიტანეს აღმოსავლეთ ინდოეთიდან. დღესდღეობით ცნობილია მისი 5 ნაირსახეობა. საქრთველოში მისი კულტივირება ხდება შავი ზღვის სანაპიროზე.

წყარო: sisi.ge

კატეგორია: სხვადასხვა | ნანახია: 2068 | დაამატა: natia | ტეგები: ბერგამოტი | რეიტინგი: 5.0/1
სულ კომენტარები: 0
სახელი *:
Email *:
კოდი *: