მთავარი | რეგისტრაცია | შესვლა
სამზარეულო
საიტის მენიუ
ძებნა
შესვლის ფორმა
სექციის კატეგორიები
ქართული სამზარეულო [39]
ხორციანი კერძები [200]
თევზის კერძები [35]
რძის ნაწარმი [39]
ბოსტნეული/ფხალეული [138]
ფქვილეული/ბურღულეული [130]
საწებლები/სოუსები [50]
მწნილები/მარინადები [46]
მურაბები/ჯემები [97]
უცხოური სამზარეულო [45]
ცხოველის ხორცის კერძები [60]
ფრინველის ხორცის კერძები [63]
თევზის კერძები [58]
ბოსტნეული/ფხალეული [69]
სალათები [97]
ფქვილეული/ბურღულეული [71]
პიცები/ბუტერბროდები [96]
სამარხვო კერძები [144]
ტკბილეული [201]
ნამცხვრები [72]
ტორტები [84]
სასმელები [12]
კოქტეილი [4]
ლიქიორი [26]
ყავა [41]
ჩაი [39]
სხვადასხვა [306]
ჩანაწერების არქივი
კალენდარი
«  მარტი 2024  »
ორსამოთხხუთპარშაბკვ
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
ჩვენი გამოკითხვა
შეაფასეთ საიტი
სულ პასუხი: 1361
სტატისტიკა

სულ ონლაინში: 1
სტუმარი: 1
მომხმარებელი: 0
......
...........
მთავარი » მასალის არქივი


გამაფხვიერებელი 

მასალა:

პურის ფქვილი 12 ჩ/კ.

სოდა 5 ჩ/კ.

ლიმონმჟავა 3 ჩ/კ.

მომზადება:

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: სხვადასხვა | ნანახია: 2546 | დაამატა: natia | თარიღი: 23.08.2011 | კომენტარი (0)


საკვების კალორიულობა


მათთვის ვისაც მიდრეკილება აქვს სიმსუქნისკენ გადასარევია კალორიების თვლა და ისე კვება. ანუ ეს გათვლილია ყველაფრის ჭამაზე ნორმის ფარგლებში. . . 1 კილო ცხიმის წვას სჭირდება 7000 კკალ-ის ხარჯვა, ამდენის გადაჭარბება კი იწვევს მომატებას. ადამიანმა რომ დაიკლოს დღეში უნდა მიიღოს 1200-1400კალორიის ფარგლებში.


ყველაფერი გათვლილია 100გრამ უმ პროდუქტზე:

რძის ნაწარმი:

რძე აციდოფილური - 83, თხის რძე - 68, ძროხის რძე 3,5%-იანი - 64

ძროხის რძე 2,5%-იანი - 53, ძროხის რძე 1,8%-იანი - 47, ძროხის რძე 1,5%-იანი - 43, ძროხის რძე 1,0%-იანი - 41, ძროხის რძე 0,5%-იანი - 39, რძე უცხიმო - 33

რძე ცხვრის - 107, რძის ფხვნილი უცხიმო - 360

რძის ფხვნილი - 479, შესქელებული რძე უშაქრო - 131, შესქელებული რძე შაქრით 8,5%-იანი - 315, შესქელებული რძე მოხარშული - 84, რძე ლაქტოზის დაბალი შემცველობით 2,0%-იანი - 50, ნაყინი რძის - 114, ნაყინი პლომბირი - 223, ნაყინი ნაღების - 187, ნაღები 10%-იანი - 118, ნაღები 20%-იანი 205, ნაღები 30%-იანი - 287, ნაღები 9%-იანი - 107, ნადუღი - 220, იოგურტი 1,5%-იანი - 51, კეფირი 1%-იანი - 38, კეფირი 2%-იანი - 51, მაწონი - 85, არაჟანი 40%-იანი - 311, არაჟანი 20%-იანი - 210, არაჟანი 15%-იანი - 160, არაჟანი 10%-იანი - 116, ხაჭო ცხიმიანი - 226, ხაჭო ნახევრად ცხიმიანი - 156, ხაჭო უცხიმო - 86, ხაჭო დიეტური - 170, რძე შო ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: სხვადასხვა | ნანახია: 5020 | დაამატა: natia | თარიღი: 23.08.2011 | კომენტარი (0)



თუშური ალუდი – ღვინოც და ლუდიც


ზუსტად არავინ იცის, კონკრეტულად რომელ საუკუნეში დაიწყეს თუშეთში თუშური ლუდის, იგივე ალუდის მოდუღება. თუმცა, დაზუსტებით შეგვიძლია იმის თქმა, რომ ლუდისმაგვარ სასმელს აღმოსავლეთ საქართველოს მთიანეთში ყოველთვის ამზადებდნენ და ამაზე არქეოლოგების მიერ აღმოჩენილი უძველესი სალუდე ჭურჭელიც მეტყველებს. უპირველეს ყოვლისა უნდა ვთქვათ, რომ თუშური ალუდი არ არის ლუდი იმ კლასიკური გაგებით, რასაც ლუდი შეიძლება ეწოდოს. როგორც თუშები ამბობენ, ალუდი რაღაც შუალედური ვარიანტია ღვინოსა და ლუდს შორის და თუკი მის ალჰოკოლურ მაღალგრადუსიანობასაც გავითვალისწინებთ, ნათელია, რომ თუშეთში ლუდი ღვინის ალტერნატივა უფრო იყო, ვიდრე ზაფხულის სახალისო სასმელი.

სასწაულმოქმედი ქერი

ნამდვილი ალუდი მხოლოდ და მხოლოდ ქერისაგან უნდა დამზადდეს. წინასწარ გარჩეულ და გასუფთავებულ ქერს, თუშური დღეობების (ლაშარობა, ათენგენობა და ხხვა...) წინ, ჩაყრიან დიდ რკინის, ანდა ხის ჭურჭელში (კასრი, კოდი, ქვაბი, და სხვა...) დაასხამენ ქერის რაოდენობაზე დაახლოებით 2-ჯერ მეტ წყალს და 3-5 დღის მანძილზე გააჩერებენ. როდესაც ქერი გაღვივდება და ღვიას გამოიტანს, ჭურჭელიდან ამოიღებენ, გაწურავენ, სქლად დაყრიან ჭილობზე, ან სულაც ბრეზენტზე, რათა მცენარემ გაღვივების პროცესი კიდევ გააგრძელოს. ამის შემდეგ, საჭირო გახდება ქერის ხელოვნურად ჩახურება, რაც კეთდება შემდეგნაირად: გაღვივებულ ქერს ერთად გაყრიან, ააკოკოლავებენ, ზ ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: სხვადასხვა | ნანახია: 1779 | დაამატა: natia | თარიღი: 23.08.2011 | კომენტარი (0)


ზეთი, ერბო, ქონი და ქართული სამზარეულო



საქართველოში ცხიმის მოხმარების უძველესი ტრადიცია არსებობს.
ამ მხრივ საკმაოდ მრავალფეროვანი არჩევანი გვაქვს, რომელიც საქართველოს სხვადასხვა კუთხეზე ნაწილდება.
აღმოსავლეთ საქართველო უფრო ცხოველური ცხიმებისკენ იხრება, დასავლეთ საქართველო კი უფრო მცენარეული ცხიმებისკენ. ეს განპირობებულია როგორც ჰავით, ასევე წეს-ჩვეულებებითაც.
ცხოველური ცხიმების მოხმარების კულტურა ძირითადად იმ რეგიონებში იყო გავრცელებული, სადაც კარგად იყო განვითარებული მესაქონლეობა. ასეთი იყო სამხრეთ საქართველოს მთიანეთი, თუშ-ფშავ-ხევსურეთი, მთიანი აჭარა და სხვა. თედო სახოკია თავის ეთნოგრაფიულ ნაშრომში "მოგზაურობანი" აღწერს აჭარის მთიანეთს და აღნიშნავს, რომ იქ ერბოს მომზადება კარგად იყო განვითარებული, თუმცა, სიდუხჭირის გამო მთის ღარიბი მოსახლეობა მაინც მცირე რაოდენობით მოიხმარდა მას, ძირითადად კი ერბოს გურიისა და აჭარის ქალაქებში ყიდდნენ.
სამურზაყანოში (დღევანდელი სამეგრელოს ნაწილი) კარგად იყო განვითარებული მესაქონლეობა, თუმცა ერბოს გადადნობა აქ გავრცელებული არ ყოფილა. აღმოსავლეთ საქართველოს მთიანეთისა და აჭარისგან განსხვავებით, ერბოსა და კარაქის მომზადება XIX საუკუნის 70-80-იანი წლებისთვის სამურზაყანოს მოსახლეობისთვის უცხო ხილს წარმოადგენდა. აქ ეს პროდუქტი ლაზეთიდან, აჭარიდან და რუსეთიდანაც ჩამოჰქონდათ. ამ რეგიონში დღემდე იშვიათად დღვებენ კარაქს, ერბოზე კი ლაპარაკიც ზედმეტია. ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: სხვადასხვა | ნანახია: 1946 | დაამატა: natia | თარიღი: 23.08.2011 | კომენტარი (0)


აჭარული ტოლმა

 

მასალა:

ცხვრის ხორცი (ან ცხვრის და ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ხორციანი კერძები | ნანახია: 3370 | დაამატა: natia | თარიღი: 23.08.2011 | კომენტარი (0)


ცხვრის ხორცი შამფურზე ნივრის საწებლით

 

მასალა:

... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ხორციანი კერძები | ნანახია: 1308 | დაამატა: natia | თარიღი: 23.08.2011 | კომენტარი (0)


ქაბაბი ქალაქურად

 

მასალა:

ხორცი 500გრ.

ორცხობილის ფხვნილი 4 ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ხორციანი კერძები | ნანახია: 2942 | დაამატა: natia | თარიღი: 23.08.2011 | კომენტარი (0)


ქაბაბი გლეხურად

 

მასალა:

საქონლის და ღორის ხორცი 1კგ.

... კითხვის გაგრძელება »
კატეგორია: ხორციანი კერძები | ნანახია: 3978 | დაამატა: natia | თარიღი: 23.08.2011 | კომენტარი (1)


ქაბაბი ნაკვერჩხალზე

 

მასალა:

ცხვრის (საქონლის) რბილი ხორცი 500გრ.

... კითხვის გაგრძელება »
კატეგორია: ხორციანი კერძები | ნანახია: 5040 | დაამატა: natia | თარიღი: 23.08.2011 | კომენტარი (0)


შამფურზე შემწვარი ბატკანი

 

მასალა:

ბატკანი 1.

მარილი გემო ... კითხვის გაგრძელება »

კატეგორია: ხორციანი კერძები | ნანახია: 1840 | დაამატა: natia | თარიღი: 23.08.2011 | კომენტარი (0)

« 1 2 ... 224 225 226 227 »